Muskova raketa s tridnevno zamudo tokrat uspešno vzletela (VIDEO)

Svet 02. Mar 202315:42 0 komentarjev

Proti Mednarodni vesoljski postaji ISS je poletela raketa ameriškega podjetja SpaceX s štiričlansko posadko. Izstrelitev je bila sicer načrtovana za ponedeljek, vendar so jo le nekaj minut pred vzletom preklicali zaradi težav pri vžigu.

Štiričlanska posadka misije Dragon Crew-6 je Nasin vesoljski center Kennedy na Floridi zapustila ob 12.34 po lokalnem oziroma ob 5.34 po srednjeevropskem času. Raketa podjetja Space X, ki je v lasti milijarderja Elona Muska, bi prvotno morala poleteli v ponedeljek, vendar so izstrelitev prestavili.

“Čestitke ekipama Nase in podjetja SpaceX za še eno zgodovinsko misijo na mednarodno vesoljsko postajo,” je po izstrelitvi dejal prvi mož ameriške vesoljske agencije Nasa Bill Nelson.

V okviru misije so v vesolje poleteli Nasina astronavta Stephen Bowen in Warren Hoburg, ruski kozmonavt Andrej Fedjajev in Sultan al Nejadi iz Združenih arabskih emiratov (ZAE). Slednji je sicer četrti arabski astronavt in drugi iz ZAE, ki je odpotoval v vesolje.

Preberite še: Superjunak, genij, marsovec, debiljonar – vse podobe Elona Muska

Posadka naj bi na ISS prispela v petek in tam ostala približno šest mesecev. Na krovu ISS bodo člani misije izvedli več deset poskusov. Med drugim bodo preučevali, kako materiali gorijo v mikrogravitaciji, ter raziskovali delovanje človeškega srca in možganov.

Ekipo na ISS bodo zamenjali

Na ISS je trenutno že nastanjena ekipa Crew-5, ki je tam od septembra oziroma oktobra. Po prihodu ekipe Crew-6 bodo opravili predajo in se nato vrnili na Zemljo. Člani ekipe Crew-5 Nicole Mann, Josh Cassada, Koichi Wakata in Ana Kikina se bodo proti Zemlji odpravili nekaj dni po prihodu ekipe Crew-6.

Vrnitev kozmonavtov Sergeja Prokopjeva in Dmitrija Petelina ter astronavta Franka Rubia z ISS pa so medtem preložili, saj so na ruski kapsuli Sojuz MS-22 odkrili puščanje. Prejšnji mesec so nato iz Kazahstana izstrelili kapsulo za vrnitev Sojuz MS-23, vendar so morali ob tem njihov odhod na Zemljo preložiti iz marca na september.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!