Raketa SpaceX vrnila štiri astronavte z ISS na Zemljo

Svet 09. Nov 202107:58 > 10:14 0 komentarjev
vračanje astronavtov na Zemljo
NASA/Twitter

Kapsula vesoljskega podjetja SpaceX Dragon je z Mednarodne vesoljske postaje po šestih mesecih v vesolju domov proti Zemlji pripeljala štiri astronavte. V morju ob obali Floride so pristali danes zjutraj ob 4.30 po srednjeevropskem času.

Kapsula Dragon je ostala ob ISS vse od aprila, ko je tja ponesla astronavte. Vračanje na Zemljo se je začelo v ponedeljek ob 20. uri po srednjeevropskem času, pot pa je trajala skoraj devet ur, dokler ni kapsula odprla padala in se počasi spustila v morje Mehiškega zaliva pri Floridi.

Nasina astronavta Shana Kimbrougha in Megan McArthur, francoskega astronavta Thomasa Pesqueta iz Evropske vesoljske agencije ter Akihiko Hošide iz Japonske je pričakala flota reševalnih plovil in jih dvignila iz vode.

Astronavti so v vesolju nadzirali številne znanstvene poskuse in med drugim poskusili celo prvo pekočo papriko, ki je zrasla v vesolju. Imeli so tudi vesoljske sprehode in incident z novim ruskim modulom, ki je ISS na kratko premaknil iz tirnice.

Na poti nazaj na Zemljo pa je še odpovedalo stranišče kapsule Dragon in so se morali zanašati na vesoljske pleničke.

Naslednja posadka naj bi proti ISS z raketo SpaceX poletela v sredo. Na pot bi morala že prej, vendar ji je najprej nagajalo vreme, prav tako ima eden od astronavtov zdravstvene težave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!