Raziskovalci prvič v zgodovini našli mikroplastiko v človeških srcih

Svet 18. Avg 202316:41 3 komentarji
Mikroplastika
Fotografija je simbolična. (PROFIMEDIA)

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Enviromental Science and Technology, so zapisali, da so prvič v zgodovini odkrili mikroplastiko v srcih ljudi.

Mikroplastika je to, kar nam pove že beseda – gre za zelo majhne koščke plastike, dolge manj kot pet milimetrov. Mnoge skrbi, kako lahko mikroplastika vpliva na naše zdravje.

Ekipa raziskovalcev z medicinske univerze Kapital, kitajske akademije medicinskih znanosti in medicinske fakultete Peking Union je v študiji s posebnim laserjem pregledala vzorce, zbrane pri petnajst bolnikih, ki so bili operirani na srcu. Raziskovalna skupina je v petih vrstah tkiva našla devet vrst mikroplastike, pri čemer je največji kos imel premer 0.469 milimetrov.

Prav tako je devet vrst mikroplastike našla v vzorcih krvi pacientov pred in po operaciji. V tem primeru je imel največji kos premer 0.184 milimetrov.

Mikroplastika
Fotografija je simbolična. (PROFIMEDIA)

Raziskovalci so izključili, da bi ti drobni koščki plastike v srca pacientov prišli med operacijo, saj so vzorci krvi že pred operacijo vsebovali mikroplastiko. Poleg tega so raziskovalci v vzorcih našli metil metakrilat, ki ga običajno najdemo v pleksi steklu.

V prejšnjih študijah so že našli mikroplastiko v človeškem blatu, pljučih in celo posteljici. Najdba mikroplastike v srcu pa nakazuje, da lahko koščki potujejo po vsem telesu.

Študija, objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Science, je na primer pokazala, da mikroplastika ogroža razmnoževanje ostrig. Druga študija iz leta 2019, ki je bila objavljena v reviji Environmental Science and Technology, pa je plastičnim delcem iz čajnih vrečk izpostavila vodne bolhe. Te so po izpostavljenosti spremenile plavalne vzorce, prav tako se je spremenil njihov razvoj.

Kako natančno mikroplastika vpliva na ljudi, še ni znano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje