Netanjahu: Vojna v Gazi je vojna za obstanek Izraela

Svet 13. Maj 202413:17 > 14:57 12 komentarjev
Benjamin Netanjahu
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Razmere v Gazi so vse bolj zaostrene. Tamkajšnji zdravstveni sistem je po podatkih ministrstva za zdravje pred kolapsom. Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na mesto Rafa in tudi v Džabaliji na severu palestinske enklave. Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je vojno v Gazi označil za vojno za obstanek Izraela.

Izraelsko topništvo danes obstreljuje vzhodni in osrednji del Rafe ob meji z Egiptom. Izraelska vojska je v soboto pozvala palestinsko prebivalstvo, naj se umakne še z dodatnih območij v tem mestu, kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona notranje razseljenih oseb z drugih delov območja Gaze.

Kot je danes sporočila Agencija ZN za pomoč Palestincem (UNRWA), je iz mesta Rafa doslej pobegnilo kakih 360.000 ljudi. Izraelska vojska je razseljenim v okolici svetovala, naj se umaknejo na bližnje obalno območje al Mavasi ali v mesto Han Junis, vendar so ZN opozorili, da tam nimajo na voljo osnovnih storitev.

Izrael je izvedel tudi napade v begunskem taborišču Džabalija na severu palestinske enklave in v bližnjem istoimenskem mestu. Po podatkih tamkajšnjih zdravstvenih virov, ki jih povzema španska tiskovna agencija EFE, je bilo v izraelskih napadih danes ubitih najmanj 20 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih.

Palestinska tiskovna agencija Wafa ob sklicevanju na pričevanja prebivalcev poroča, da so izraelske sile obkolile in napadle begunsko taborišče v Džabaliji, zaradi česar se je več sto ljudi moralo umakniti na zahod mesta.

Izraelska vojska je v soboto ukazala evakuacijo dveh večjih četrti v Džabaliji, kamor so se po njenih navedbah vrnile enote palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki se tam na novo organizirajo.

Izraelski tank Izraelski tank
Foto: Amir Cohen/REUTERS
Uničenje v Rafi Uničenje v Rafi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS
Palestinci v Gazi Palestinci v Gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je vojno v Gazi danes označil za vojno za obstanek Izraela. “Ali mi, Izrael, ali oni, Hamasove pošasti, za to gre v tej vojni,” je dejal na slovesnosti ob dnevu spomina na padle izraelske vojake in žrtve terorizma na gori Herzl, kjer je glavno izraelsko vojaško pokopališče. “Ali obstoj, svoboda, varnost in blaginja, ali pa izumrtje, pokol, posilstvo in podjarmljenje,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Dejal je še, da je Izrael odločen zmagati v tej vojni in da bo sovražnik še naprej plačeval visoko ceno za svoja dejanja.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je izpostavil, da gre za vojno brez alternative. “To je vojna, ki se bo nadaljevala, dokler ne bomo vrnili talcev, razbili vladavine Hamasa in njegovih vojaških zmogljivosti ter državi Izrael vrnili blaginjo in ustvarjalnost ter vrnili nasmeh na obraze državljanov,” je dejal.

Razmere v Gazi alarmantne: zdravstveni sistem tik pred kolapsom

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je opozorilo, da je zdravstveni sistem v palestinski enklavi zaradi pomanjkanja goriva tik pred kolapsom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Le nekaj ur nas loči od propada zdravstvenega sistema na območju Gaze zaradi pomanjkanja goriva za delovanje generatorjev v bolnišnicah, reševalnih vozil in vozil za prevoz osebja,” je v izjavi za javnost sporočilo ministrstvo na območju, kjer je na oblasti palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Spomnimo, Izrael je po vdoru borcev Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, zaradi katerega je sprožil obsežno vojaško operacijo na območju Gaze, prekinil dobavo elektrike v palestinsko enklavo. Dobava goriva je zelo močno okrnjena, prav tako dobava humanitarne pomoči.

Razmere na območju so se še poslabšale, potem ko je izraelska vojska prejšnji teden prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze. Glavna vstopna točka za humanitarno pomoč in gorivo je tako zaprta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje