Razmere v Gazi slabše iz ure v uro, število smrti “šokantno in nesprejemljivo”

Svet 09. Mar 202413:09 0 komentarjev
Palestinski begunci v okolici Rafe lovijo mobilni signal, da bi lahko poklicali svojce
Palestinski begunci v okolici Rafe lovijo mobilni signal, da bi lahko poklicali svojce (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)

Rdeči križ je znova opozoril na nečloveške razmere v Gazi, ki da se slabšajo iz ure v uro. "Ljudje se ne morejo umakniti nikamor, kjer bi bilo varno. Število smrtnih žrtev med civilisti in pridržanje talcev je šokantno in nesprejemljivo," je opozorila predsednica mednarodnega odbora te organizacije Mirjana Spoljaric Egger.

Brutalna vojna v Gazi je razblinila ves občutek skupne človečnosti, je opozorila predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Mirjana Spoljaric Egger.

“Pet mesecev po zaostritvi sovražnosti, ki se je začela z grozljivimi dogodki v Izraelu 7. oktobra, se razmere na območju Gaze slabšajo iz ure v uro. Ljudje se ne morejo umakniti nikamor, kjer bi bilo varno. Število smrtnih žrtev med civilisti in pridržanje talcev je šokantno in nesprejemljivo”, je opozorila.

Izrael mora po njenih besedah omogočiti varno in neovirano dostavo humanitarne pomoči.

Predsednica mednarodnega odbora je pozvala k ustavitvi sovražnosti, da bi olajšali delo humanitarnih delavcev. Ponovila je tudi prošnjo ICRC za dovoljenje za obisk talcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas kot tudi poziv za njihovo brezpogojno izpustitev, pri čemer je pozvala k spoštovanju njihovega dostojanstva, varnosti in zdravstvenih potreb.

Spoljaric Egger je v izjavi še opozorila, da mora Izrael s palestinskimi zaporniki ravnati človeško in jim omogočiti komunikacijo z družinami. Obenem je dodala, da mora ICRC obvestiti o pridržanih Palestincih in jim dovoliti njihov obisk.

Izraelska ofenziva je Palestince v Gazi pahnila na rob preživetja. Po podatkih ZN od 2,4 milijona prebivalcev na utesnjenem palestinskem ozemlju kar 2,2 milijona prebivalcem grozi lakota.

Napad Hamasa 7. oktobra je na podlagi uradnih izraelskih podatkov povzročil smrt najmanj 1.160 ljudi, večinoma civilistov. Skupno število ubitih zaradi izraelskega bombardiranja in vojaških operacij v oblegani palestinski enklavi je po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi medtem preseglo 30.800.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je dejal, da Turčija trdno stoji za voditelji Hamasa. “Nihče nas ne more prisiliti, da Hamas označimo za teroristično organizacijo. Turčija je država, ki se z voditelji Hamasa odkrito pogovarja o vsem in jih trdno podpira,” je dejal v govoru v Istanbulu.

Recep Tayyip Erdogan na vrhu Nata v Vilni
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Erdogan je Izrael sicer že večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid.

Turški voditelj je konec minulega leta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne institucije spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!