Grozljiva odkritja po napadu: na prizorišču glasbenega festivala 260 trupel

Svet 08. Okt 202306:56 > 23:06 35 komentarjev
gaza
Gaza (Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS)

Dan po tem, ko je oboroženo gibanje Hamas sprožilo obsežen, pravzaprav največji napad na Izrael v zadnjih desetletjih, so se siloviti spopadi med Izraelom in Gazo nadaljevali tudi v nedeljo. Izrael je popoldne tudi uradno razglasil vojno stanje in začel evakuacijo prebivalcev naselij na jugu Izraela, ki ležijo ob Gazi. Na obeh straneh je skupaj umrlo čez tisoč ljudi, med njimi tudi tuji državljani. V Gazi je 80 odstotkov gospodinjstev brez elektrike.

Razmere na območju Izraela in Gaze so še vedno zelo resne. Sobotni napad Hamasa, v katerem je proti Izraelu poletela množica raket, palestinski borci pa so z več strani vdrli na območje Izraela in zajeli talce, ter povračilni ukrepi Izraela, so zahtevali več sto življenj. Izraelski varnostni kabinet je razglasil vojno stanje, kar omogoča “daljnosežne vojaške korake” po napadih palestinske skrajne organizacije Hamas.

Vodja palestinskega islamskega džihada Ziad Al Nakhala je v nedeljo zatrdil, da njegova frakcija v ujetništvu zadržuje več kot 30 Izraelcev, ki so bili ugrabljeni na območju Gaze, poroča Al Jazeera. Ujetniki ne bodo vrnjeni v domovino, “dokler ne bodo izpuščeni vsi naši zaporniki,” je dejal Al Nakhala, pri čemer je imel v mislih na tisoče Palestincev, ki so v izraelskih zaporih, je pisala Al Jazeera.

Raketni napadi in spopadi med Izraelci in Palestinci na območju juga Izraela so se nadaljujevali tudi v nedeljo, pri čemer naj bi na območje mesta Magen na jugu Izraela vstopilo še več palestinskih borcev, je navedbe izraelskih medijev povzemala Al Jazeera. Skupno je bilo od včeraj ubitih več kot 700 izraelskih državljanov in več kot 400 Palestincev, med njimi tudi 20 otrok. Obe strani poročata o več kot 2.200 poškodovanih. Osem oseb je bilo ubitih tudi na Zahodnem bregu.

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je v nedeljo sporočila, da se je v 44 njenih šol v Gazi zateklo več kot 20.000 ljudi. Okoli 80 odstotkov gospodinjstev v Gazi je brez elektrike, je poročala Al Jazeera.

Več sto trupel na mestu, kjer je Hamas vstopil v Izrael

S prizorišča glasbenega festivala Supernova v puščavi v južnem Izraelu, kjer so pripadniki Hamasa vstopili v Izrael in najprej napadli, naj bi odstranili več sto trupel, je navedbe izraelskih medijev povzemal Reuters.

Na prizorišču festivala elektronske glasbe, kamor so v soboto zjutraj ob začetku napada na Izrael vdrli pripadniki Hamasa ter začeli streljati, so našli najmanj 260 trupel, iskanje pa se še nadaljuje, poroča izraelski portal Ynet, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. Portal se sklicuje na navedbe reševalcev.

Pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas so napadli udeležence zabave, ki je potekala blizu meje z območjem Gaze. Po navedbah prič se je tam zgodil pravi pokol. V medijih je bilo objavljenih več posnetkov, ki prikazujejo ljudi, kako bežijo pred streli. Preživeli so povedali, da je bilo kot v grozljivki, vse skupaj pa je trajalo več ur.

“Ugasnile so luči in nenadoma so pritekli napadalci ter začeli streljati v vse smeri,” je za BBC dejala ena od preživelih.

Na festivalu je bilo okoli 3.000 ljudi, večinoma mladih.

Izraelske obrambne sile so v nedeljskih jutranjih urah prav tako povedale, da so izvedle artilerijske napade v sosednjem Libanonu, in sicer po “strelih na območje Izraela”, navaja BBC. Obstreljevanje se je zgodilo na območju gore Dov, ki si ga lastijo Izrael, Libanon in Sirija. Velik strah namreč obstaja, da bi se v že tako napete razmere aktivneje vključil še libanonski Hezbolah, ki ga, enako kot Hamas, podpira Iran. Hezbolah je sicer prevzel odgovornost za napad, v katerega so bili po navedbah katarske Al Jazeere vključeni rakete in minometi, in sporočil, da je bilo to dejanje solidarnosti s Palestinci.

Kasneje, pozno dopoldne po našem času, je izraelska vojska sporočila še, da je izstrelila opozorilne strele proti pripadnikom Hezbolaha, ki so se približevali območju jutranjega obstreljevanja, je pisala Al Jazeera.

“Legitimno obrambo” palestinskega ljudstva je podprl tudi iranski predsednik Ebrahim Raisi. “Iran podpira samoobrambo palestinskega naroda. Sionistični režim in njegovi podporniki (…) morajo nositi odgovornost za dogajanje,” je dejal Raisi v sporočilu, ki ga je naslovil na palestinsko ljudstvo. Vlade muslimanskih držav je pozval, naj potrdijo svojo podporo Palestincem.

Med žrtvami v Izraelu tudi tuji državljani

Ob napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael so med žrtvami tudi tuji državljani. Med drugim sta bila po poročanju tujih tiskovnih agencij ubita dva Tajca in Britanec. Še osem Tajcev je ranjenih 11 pa ujetih. Pogrešan je še en britanski državljan. Slednji je domnevno v Gazi, potem ko ga je ugrabil Hamas, je dejala izraelska veleposlanica v Londonu Cipi Hotoveli. Poljska je napovedala zračno evakuacijo svojih državljanov iz Izraela, medtem ko so številne letalske družbe odpovedale lete v Tel Aviv. Vojska namerava sicer v naslednjih 24 urah evakuirati vse Izraelce, ki živijo v bližini Gaze.

Prebivalci palestinske enklave naj bi pred napadi na cilje Hamasa prejeli opozorila, “da bi se izognili kolateralni škodi” tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht. Ob tem pa je zavrnil možnost evakuacije prebivalcev s palestinskega ozemlja.

Številne letalske družbe so sicer odpovedale lete v Tel Aviv. Med drugim so se za to odločili pri Air France, Lufthansi, Austrian Airlines, Swiss Airu, American Airlines, Emirates, Ryanairu in Wizzairu.

Izraelski letalski prevoznik El Al je v nedeljo sporočil, da za zdaj ohranja lete v Tel Aviv, čeprav so bili nekateri leti, ki jih izvajajo tuji partnerji, odpovedani. Prav tako niso ustavljene komercialne letalske povezave z izraelskim mednarodnim letališčem v Eilatu, turistični destinaciji ob Rdečem morju.

Gaza Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)
Gaza Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)
Gaza Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)
Gaza Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)
Aškelon, Izrael Aškelon, Izrael
Aškelon (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Gaza Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Ob tem, ko je Hamas sporočil, da se v Izraelu še vedno “srdito bori”, je izraelska vojska dejala, da se še vedno “ukvarja” z osmimi območji, kjer so Palestinci vdrli v Izrael (boji potekajo na najmanj 22 lokacijah, vključno z vsaj dvema, kjer so pripadniki Hamasa zadrževali talce). Po navedbah nekaterih medijev pa je Izraelcem uspelo ponovno prevzeti nadzor nad policijsko postajo v kraju Sderot blizu Gaze, ki so jo včeraj zasedli Palestinci, navedbe lokalnih medijev povzemajo tuji mediji v angleškem jeziku. Hamas je za tem prek aplikacije za komuniciranje Telegram sporočil, da je proti Sderotu usmeril sto raket, je navajala Al Jazeera.

Izraelska stran je pozvala prebivalce nekaterih območij Gaze, naj si poiščejo zatočišče pred napadi. Po navedbah izraelske vojske so ponoči z izstrelki zadeli 10 ciljev Hamasa v večnadstropnih stavbah v Gazi, vključno s sedežem obveščevalne službe in vojaškim objektom. Zadeli so tudi banki, ki naj bi ju Hamas uporabljal za financiranje terorističnih dejavnosti proti izraelskim civilistom, obrat za proizvodnjo orožja organizacije Islamski džihad v Gazi in skladišča orožja, je navedbe povzela tiskovna agencija dpa.

Po doslej znanih informacijah palestinski napadalci kot talce zadržujejo več deset Izraelcev, med njimi ženske in otroke. Izraelsko veleposlaništvo v ZDA je na družbenem omrežju X zapisalo, da je bilo ugrabljenih več kot 100 ljudi, med katerimi so tako civilisti kot tudi vojaki. Izraelska vojska pa je sporočila, da je bilo ubitih 400 palestinskih napadalcev, več deset pa so ji zajeli.

Po poročanju Reutersa bodo ZDA bliže Izraelu pomaknile več vojnih ladij in bojnih letal. Poteza naj bi bila znak podpore Izraelu, ki jo je v včerajšnjem televizijskem nagovoru omenil ameriški predsednik Joe Biden. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa je za Al Jazeero dejal, da bodo Izraelu v kratkem dobavili tudi dodatno vojaško opremo in strelivo.

Tel Aviv
Tel Aviv (Foto: Itai Ron/REUTERS)

Cilj izraelske vojske je prevzeti nadzor nad celotnim območjem Gaze in pobiti vse teroriste, je v nedeljo po navedbah CNN dejal tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht.

Izraelska stran je že začela evakuacijo več kot 20 naselij v bližini Gaze. Evakuacij na območju palestinskega ozemlja medtem ne bo.

Ubit naj bi bil tudi visoki predstavnik Hamasa Ajman Junis, potem ko je izraelska vojska v nedeljo obstreljevala njegovo hišo v begunskem taborišču Nuseirat v Gazi, je poročala dpa.

Medtem je tiskovni predstavnik izraelskih sil Daniel Hagari dejal, da verjame, da so se pripadniki gibanja Hamas infiltrirali med civiliste v šolah in cerkvah v Gazi. Ob tem je dejal, da se bodo tisti, ki so jih napadli, morali soočiti z odločnim protinapadom.

Sderot
Izraelski tank blizu Sderota (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

“Dolga in težka vojna”

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal “veliko maščevanje” in ocenil, da vstopajo v “dolgo in težko vojno”. “Prva faza se v tem času končuje z uničenjem velike večine sovražnih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo začeli ofenzivno fazo, ki se bo nadaljevala brez omejitev in predaha, dokler cilji ne bodo doseženi. Povrnili bomo varnost državljanom Izraela in zmagali bomo,” je dodal.

Po njegovih napovedih bo Izrael prav tako prekinil dobavo elektrike, goriva in drugih dobrin v Gazo, še poroča BBC. Izrael tudi sicer povsem nadzoruje območje Gaze – omejuje dostop do dobrin, ljudje pa lahko iz Gaze prehajajo le prek strogo varovanih mejnih prehodov.

Vnovična eskalacija na območju Izraela in Gaze je bila v nedeljo tema razprave v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Palestinci na Zahodnem bregu pa so v nedeljo zaradi dogajanja v Gazi začeli splošno stavko. Na ozemlju, ki ga nadzorujejo palestinske oblasti, so zaprta vsa podjetja, univerze in banke, poroča palestinska agencija Wafa. “Ta demonstracija enotnosti in solidarnosti na celotnem Zahodnem bregu pošilja močno sporočilo, da palestinsko ljudstvo ne bo stalo križem rok pred nadaljevanjem izraelske agresije,” so ob tem sporočile palestinske oblasti.

Šole v Izraelu bodo zaprte še dva dneva.

Evropska nogometna zveza Uefa je zaradi vojnega stanja v Izraelu preložila tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 med Izraelom in Švico. Ta bi morala biti v četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje