Odpuščal bo tudi Rdeči križ

Svet 04. Apr 202319:39 1 komentar
Rdeči križ
International Committee of the Red Cross/FACEBOOK

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) bo zaradi pomanjkanja sredstev po vsem svetu v prihodnjih 12 mesecih ukinil približno 1.500 delovnih mest. Zaprli bodo najmanj 20 od sedanjih 350 podružnic po svetu, prav tako bodo zmanjšali obseg dela in zaprli nekatere programe. Na ta način bodo letos in v začetku prihodnjega leta prihranili 433 milijonov evrov.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) bo zaradi pomanjkanja sredstev po vsem svetu v prihodnjih 12 mesecih ukinil približno 1500 delovnih mest, so danes sporočili iz te neodvisne humanitarne organizacije s sedežem v Ženevi. V sporočilu za javnost so izpostavili, da bodo število prizadetih oseb skušali zmanjšati predvsem z zamrznitvijo zaposlovanja in sporazumnimi odhodi.

Bolj se bodo osredotočili na svoje temeljne naloge, kot so pomoč na konfliktnih in odročnih območjih ter promocija mednarodnega humanitarnega prava, piše na spletni strani organizacije.

Zaprli bodo najmanj 20 od sedanjih 350 podružnic po svetu, na primer tam, kjer lahko območje pokrivajo iz drugih uradov ICRC ali kjer bodo naloge lahko prevzeli drugi humanitarni ali razvojni partnerji. Prav tako bodo zmanjšali obseg dela in zaprli nekatere programe.

Na ta način bodo letos in v začetku prihodnjega leta prihranili 430 milijonov švicarskih frankov (433 milijonov evrov).

Izpostavili so še, da se letos soočajo s številnimi izzivi.

Pojasnili so, da nekaterih obljubljenih donacij niso prejeli, medtem ko stroški zaradi inflacije naraščajo. Zato so iz lanskega leta prenesli 140 milijonov švicarskih frankov primanjkljaja.

Poleg tega vse težje pridobivajo vladne donacije, ki niso namenske.

Za letošnje leto ICRC potrebuje 2,8 milijarde švicarskih frankov, kar je samo 0,3 odstotka več kot lani, čeprav so morali razširiti pomoč zaradi stopnjevanja ukrajinske vojne.

Za ICRC trenutno dela 20.000 ljudi po vsem svetu. Njena glavna naloga je pomoč ljudem na konfliktnih območjih, tudi razseljenim in vojnim ujetnikom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje