Referendum v Mehiki pritegnil le malo volilcev

Svet 02. Avg 202112:30 > 13:17 0 komentarjev
Mehika
Jose Luis Gonzalez/REUTERS

V Mehiki je v nedeljo potekal referendum o kazenskem pregonu proti nekdanjim predsednikom države, ki pa se ga je udeležilo le malo volilcev in tako ne bo imel nikakršnih zavezujočih posledic. V skladu s pričakovanji je glede na podatke državne volilne komisije okrog 90 odstotkov udeležencev glasovalo za pregon zaradi domnevne korupcije.

Volilna udeležba je znašala le okrog osem odstotkov, kar je bistveno manj od 40 odstotkov, ki bi bili potrebni za to, da bi bil izid pravno obvezujoč.

Državljani Mehike so na pobudo trenutnega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja odločali, ali bi moralo pet njegovih neposrednih predhodnikov zaradi škode, ki so jo zadali državi s svojo neoliberalno politiko, stopiti pred sodnika. Najvišje sodišče v državi je že lani tovrstni Obradorjev predlog razglasilo za skladnega z ustavo.

Medtem ko vlada levih populistov referendum predstavlja kot primer neposredne demokracije, ga nasprotniki označujejo za politično predstavo in izpostavljajo, da ne obstaja noben zakon, po katerem nekdanjim predsednikom ne bi bilo mogoče soditi. Veljavno zakonodajo je treba uporabiti, ne pa o njej glasovati, so kritični, še piše dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!