Regionalne volitve v Španiji: stranke preverjajo, kaj jih čaka konec leta

Svet 28. Maj 202308:53 0 komentarjev
Španske volitve
Jon Nazca/REUTERS

V Španiji potekajo volitve v posameznih regijah in v lokalnih skupnostih. Te bodo pomemben pokazatelj podpore stranke pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo konec leta. Opozicijska Ljudska stranka si obeta pridobitev dodatnih regij, medtem ko se ji na lokalnih volitvah obeta podoben rezultat kot vladajočim socialistom.

Po vsej državi bo na lokalnih volitvah župane mest izbiralo volilo nekaj več kot 36 milijonov Špancev, od tega jih bo 18 milijonov izbiralo tudi novo vodstvo regij.

V 10 od 12 regij, v katerih bodo potekale volitve, trenutno vladajo socialisti premierja Pedra Sancheza – bodisi sami bodisi v koaliciji. Preostali dve vodi konservativna Ljudska stranka, na čelu katere je Alberto Nunez Feijoo in ki si obeta, da bo prevzela vodenje še šestih.

Pri tem bi večinoma za vladanje potrebovala podporo skrajno desne stranke Vox, s katero je že lani kot prvič dotlej oblikovala regionalno vlado v Kastilji in Leonu. Tudi Vox naj bi na tokratnih volitvah okrepil podporo.

Volitve deležne velike pozornosti

V regiji Madrid naj bi medtem Ljudska stranka pridobila še dodatne glasove. Trenutni predsednici regiji Isabel Diaz Ayuso, ki je postala eden najvidnejših obrazov stranke, se obeta še en mandat, poleg tega pa morebiti celo absolutna večina v tamkajšnjem parlamentu.

Volitve so deležne velike pozornosti, saj bodo decembra v Španiji parlamentarne volitve, na katerih se trenutno zmaga obeta Ljudski stranki, a brez absolutne večine, kar pomeni, da bi se sklepanje koalicije najverjetneje morala obrniti na stranko Vox. Tej ankete konec leta napovedujejo tretji največji delež glasov.

Socialisti lahko po drugi strani računajo na podporo manjših strank, tudi katalonskih in baskovskih, ki manjšinski vladi že sedaj nudijo podporo pri sprejemanju zakonodaje.

Zaključek kampanje pred volitvami so sicer zaznamovali škandali s kupovanjem glasov, v katere so bili večinoma vpleteni politiki iz vrst socialistov ali njihovih zaveznikov. Oblasti so v minulem tedna najprej v Melilli pridržale deset ljudi, ki naj bi družinam v finančnih težavah za njihov glas ponujali od 50 do 200 evrov. Podoben primer je nato prišel na dan še v dveh mestih na jugu Španije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!