Reportaža CNN: ukrajinska stran sestrelila dron kitajske izdelave

Svet 16. Mar 202311:10 3 komentarji
Ukrajinski vojak v Donecku
Ukrajinski vojak v Donecku (Oleksandr Ratushniak/REUTERS)

Ukrajinska stran je po lastnih navedbah sestrelila dron kitajske izdelave Mugin-5, na katerem sta bila nameščena dodatna oprema in orožje, poroča ameriški CNN. O sestrelitvi drona Mugin-5 so sicer januarja poročale tudi ruske oblasti, ki nadzorujejo območja v Lugansku.

Pripadniki ukrajinske teritorialne obrambe so novinarski ekipi ameriškega CNN pokazali ostanke sestreljenega drona kitajske izdelave. Dron, model Mugin-5, je letel nizko in je bil po navedbah ukrajinske strani viden s prostim očesom. Ukrajinci so povedali, da so ga sestrelili z avtomatskimi puškami AK-47 minuli konec tedna.

CNN povsem točne lokacije, kjer so sestrelili dron, ni razkril, je pa razbrati, da se je sestrelitev zgodila v (relativni) bližini frontnih črt na vzhodu Ukrajine oziroma blizu mesta Slovjansk. Na lokaciji snemanja padlega drona je bilo namreč slišati detonacije z bojišč.

Droni Mugin-5 so namenjeni civilni rabi, proizvaja pa jih podjetje Mugin Limited s sedežem v pristaniškem mestu Šiamen na vzhodu Kitajske. Blogerji, ki pišejo o tehnologiji, navajajo, da so ti brezpilotni letalniki znani tudi kot “droni z Alibabe”, zanje pa je na kitajskem tržišču treba odšteti do 15.000 ameriških dolarjev (dobrih 14.000 evrov).

Mugin Limited je za CNN potrdil, da je proizvajalec v Ukrajini sestreljenega drona, dogodek pa je označil za “zelo nesrečnega”. Tudi sicer v podjetju ne odobravajo uporabe njihovih dronov na bojiščih.

Sestreljeni dron je bil dodatno opremljen in oborožen. Vendar kot so ugotovili, letalnik ni imel nameščene kamere, tako da očitno ni opravljal izvidniških nalog, ki jih tako ruska kot ukrajinska stran redno izvajata. Je pa po navedbah ukrajinske strani nosil 20-kilogramsko bombo, ki so jo naknadno varno razstrelili.

Mugin-5, ki so ga sestrelili Ukrajinci, ni edini tovrstni letalnik, ki je bil v zadnjem času sestreljen na območju oboroženih spopadov. Januarja so oblasti na območju regije Lugansk, ki je pod ruskim nadzorom, prek aplikacije za sporočanje Telegram sporočile, da so uničile dron Mugin-5, ki naj bi priletel z območja pod nazorom Ukrajine.

V mednarodni javnosti so vse glasnejša ugibanja, ali si Kitajska prizadeva za pogajalsko mizo posesti Rusijo in Ukrajino. Kitajski predsednik Ši Džinping naj bi kmalu obiskal ruskega kolega Vladimirja Putina, po poročanju medijev pa naj bi se prek spleta prav tako sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, navaja tiskovna agencija Reuters. Ob prvi obletnici vojne v Ukrajini je Kitajska, spomnimo, predlagala načrt za mir v Ukrajini, ki obsega 12 točk. Uradne potrditve o pogovorih Šija s Putinom ali Zelenskim resda še ni, je pa kitajsko zunanje ministrstvo sporočilo, da komunicira z obema stranema, še piše omenjeni medij.

Avtorji prispevka CNN: Rebecca Wright, Ivan Watson, Olha Konovalova in Tom Booth

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje