Republika Srbska napovedala oster ukrep proti skupnosti LGBTIQ+

Svet 24. Mar 202311:37 > 19:32 3 komentarji
LGBTIQ+
PROFIMEDIA

V Republiki Srbski pripravljajo zakon, po katerem bo pripadnikom skupnosti LGBTIQ+ prepovedano vstopiti v vrtce, šole in univerze. Tamkajšnje oblasti so se prav tako odločile, da bodo prekinile sodelovanje z veleposlaništvoma ZDA in Združenega kraljestva v Bosni in Hercegovini. To je še en korak po nevarni poti, ki jo je izbral predsednik te entitete Milorad Dodik, so sporočili z ameriške ambasade, z britanske pa, da Dodikove "nepredvidljive odločitve škodujejo interesom in ugledu Republike Srbske".

V Republiki Srbski naj bi v prihodnjih mesecih sprejeli zakon, s katerim bodo pripadnikom skupnosti LGBTIQ+ prepovedali vstop v izobraževalne ustanove, je v napovedal predsednik te entitete Milorad Dodik. Do obljube prihaja potem, ko so aktivisti skupnosti napovedali kazensko ovadbo proti Dodiku zaradi spodbujanja k sovraštvu in nasilju.

“Republika Srbska bo v naslednjih mesecih sprejela zakon, ki bo članom skupnosti LGBTIQ+ prepovedal vstop v vrtce, šole in univerze. Ne bodo mogli delati, pristopati ustanovam ali širiti propagande,” je za lokalno televizijo K3 napovedal Dodik. Ob tem je pojasnil, da ta zakon izhaja iz institucionalne odgovornosti oblasti po ohranjanju “tradicionalnih in družinskih vrednot”, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Skupina okoli 30 huliganov je v soboto v Banjaluki fizično napadla približno 50 aktivistov nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za zaščito pravic LGBTIQ+ oseb. V napadu so bili ranjeni trije ljudje, policija pa doslej še ni odkrila ali prejela nobenega od napadalcev. Aktivisti so zatem v ponedeljek napovedali kazenski ovadbi proti Dodiku in županu Banjaluke Drašku Stanivukoviću zaradi javnega spodbujanja k sovraštvu in nasilju nad pripadniki skupnosti LGBTIQ+.

Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Republika Srbska prekinja stike z ambasadama

Sporna napoved, ki zadeva pripadnike skupnosti LGBTIQ+ pa ni ena poteza, s katero je razburila Republika Srbska. Tamkajšnje oblasti so namreč v četrtek sprejele tudi odločitev o prekinitvi sodelovanja z veleposlaništvoma ZDA in Združenega kraljestva v Bosni in Hercegovini. “Vlada Republike Srbske meni, da se veleposlaništvi ZDA in Velike Britanije ne smeta vmešavati v notranje zadeve drugih držav, kar se nanaša tudi na BiH, v kateri so oni samo diplomatski predstavniki,” piše v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani vlade s sedežem v Banjaluki.

Vlada prekinja sodelovanje z ambasadama “zaradi njunega protidaytonskega delovanja in kršenja mednarodnega prava”, stike pa bodo nazaj vzpostavili, ko veleposlaništvi prenehata s praksami “vmešavanja v notranje zadeve države”, so sporočili. Tako ZDA kot Velika Britanija sta v preteklosti proti Miloradu Dodiku uvedli sankcije zaradi podpiranja secesionističnih politik, s katerimi naj bi ogrožal uresničevanje daytonskega sporazuma, ki je leta 1995 končal vojno v BiH ter vzpostavil obstoječo državno ureditev.

Na vladi so še poudarili, da so k prekinitvi sodelovanja z diplomati obeh ambasad pozvali tudi druge institucije Republike Srbske, predstavnike te entitete v skupnih institucijah na ravni države, predstavnike organov lokalne samouprave ter druge javne organe v Republiki Srbski.

VB in ZDA
PROFIMEDIA

Prekinitev sodelovanja je že pred odločitvijo vlade napovedal Dodik, kot razlog za to pa je navedel, da predstavniki ambasad ZDA in Velike Britanije podpirajo “nezakonito izbrane tuje predstavnike v BiH”. “Oni podpirajo (visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana) Schmidta, ki ni bil imenovan v skladu s pravili in ga ni potrdil varnostni svet, trdijo pa, da je zakonit,” je izjavil. Obenem je ocenil, da predstavniki ZDA in Velike Britanije nenehno poskušajo urejati družbo v BiH ter da so Američani in Britanci negativno in sovražno nastrojeni proti Srbom.

Nevarna pot nepredvidljivih odločitev

Na odločitev oblasti Republike Srbske o prekinitvi sodelovanja sta se že odzvali obe ambasadi.

Po oceni ameriške ambasade v Sarajevu gre za še en korak po nevarni poti, ki jo je izbral Dodik, “in to je pot izolacije in avtoritarne vladavine”. “To je pot, ki ne koristi prebivalcem Republike Srbske, prebivalcem, za katere Dodik trdi, da jih varuje,” so sporočili na družbenem omrežju Twitter. Poudarili so, da ne bodo pomagali “režimu, ki uporablja avtoritativne taktike proti svojim ljudem ali ki izkorišča dobronamerno tujo pomoč za podpiranje neustavnih in protidaytonskih dejavnosti”.

Z britanske ambasade pa so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da Dodikove vse bolj nepredvidljive odločitve škodujejo interesom in ugledu Republike Srbske. Ob tem so poudarili, da ima samo država BiH pristojnosti, da sprejema odločitve o diplomatskih odnosih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje