Republikanci nič bližje novemu predsedniku predstavniškega doma

Svet 24. Okt 202308:24 0 komentarjev
Vhod v prostore republikanske stranke
Foto: PROFIMEDIA

Iskanje novega prvega moža v predstavniškem domu se med ameriškimi republikanci nadaljuje. Po neuspelem poskusu Jima Jordana so v ponedeljek na interni predstavitvi izbor zožili na osem kandidatov.

Republikanci so po treh neuspešnih poskusih izvolitve Jima Jordana za predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa v ponedeljek začeli iskati novega kandidata. Poslušali so predstavitve skupno devetih, po razpravi za zaprtimi vrati in odstopu enega od kandidatov pa jih je ostalo osem. Novo glasovanje naj bi opravili danes.

Republikancem od 3. oktobra še ni uspelo izvoliti predsednika, potem ko je predstavniški dom na pobudo republikanca in večinoma z demokratskimi glasovi odstavil Kevina McCarthyja. Prejšnji teden je po treh porazih na volitvah obupal Jim Jordan iz Ohia.

Predstavniški dom brez predsednika ne more opravljati zakonodajnega dela, republikanci pa še vedno niso pripravljeni na kompromis z demokrati, da bi našli zmernega kandidata, ki bi lahko uspel tudi s pomočjo manjšine.

Interno republikansko glasovanje o kandidatu za predsednika naj bi bilo spet na sporedu danes. Večina kandidatov je konservativnih podpornikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki so glasovali proti potrditvi izida predsedniških volitev 2020.

“To je verjetno ena najbolj sramotnih stvari, kar sem jih videl,” je v nedeljo za televizijo ABC dejal predsednik odbora predstavniškega doma za zunanje zadeve, republikanec Michael McCaul. “Če nimamo predsednika predstavniškega doma, ne moremo vladati. In vsak dan, ki mineva, smo kot vlada v bistvu zaprti (…) Ne moremo sprejeti niti resolucije, ki bi obsodila Hamas,” je dodal.

Kritični so tudi demokrati. “V kritičnem trenutku, ko naši zavezniki pričakujejo naše vodstvo, se Trumpovi republikanci iz predstavniškega doma norčujejo iz naše vlade in sramotijo državo na svetovnem prizorišču,” je v ponedeljek sporočila tiskovna predstavnica Nacionalnega odbora demokratske stranke Sarafina Chitika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!