Republikanci po le nekaj urah menjali kandidata za vodjo predstavniškega doma

Svet 25. Okt 202307:22 0 komentarjev
Mike Johnson
Mike Johnson (Foto: Jonathan Ernst/REUTERS)

Po le nekaj urah so republikanci ugotovili, da novi kandidat za predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa nima zadostne podpore, in ga zamenjali.

Potem ko so v torek republikanci za kandidata za položaj predsednika predstavniškega doma kongresa izbrali Toma Emmerja iz Minnesote, je ta že po nekaj urah ugotovil, da nima dovolj glasov za izvolitev in odstopil. Republikanska večina je potem na internem glasovanja za novega kandidata izvolila Mika Johnsona iz Louisiane, poročajo ameriški mediji.

Predstavniški dom kongresa išče predsednika od 3. oktobra, ko je bil odstavljen Kevin McCarthy, republikanska večina pa doslej ni našla nikogar, ki bi lahko osvojil potrebnih 217 glasov za zmago. Na doslej treh glasovanjih v celotnem predstavniškem domu je republikanec Jim Jordan dobil manj glasov kot vodja demokratske manjšine Hakeem Jeffries.

Na internem glasovanju so nato republikanci v torek izbrali Emmerja, ki velja za zmernega, ker je sprejel izid predsedniških volitev 2020, na katerih je demokrat Joe Biden premagal Donalda Trumpa.

Trump, ki izida še vedno ne priznava in je zaradi tega končal na sodišču, je podpiral Jordana, Emmerju pa je nemudoma nasprotoval in je po poročanju Politica pritisnil na zaveznike v kongresu, da ga odslovijo.

Z Johnsonom pridobili tisti, ki ne priznavajo legitimnosti volitev

Z izbiro Johnsona so sedaj spet pridobili tisti, ki Bidnu ne priznavajo legitimne izvolitve. Če bo novi kandidat vztrajal vsaj do prvega glasovanja v predstavniškem domu, se mu obeta enaka opozicija zmernejših republikancev kot Jordanu.

Predstavniški dom brez predsednika ne more potrjevati zakonskih predlogov, vendar republikanci še niso pripravljeni sprejeti enega od dveh preostalih izhodov iz zagate, čeprav želijo hitro potrditi pomoč Izraelu.

Ena rešitev je, da vršilcu dolžnosti predsednika Patricku McHenryju podelijo polna pooblastila za delo, kar se v zgodovini še ni zgodilo, vendar pred McCarthyjem tudi še nikoli ni bil odstavljen predsednik predstavniškega doma.

Drugi izhod je, da predlagajo sredinskega kandidata, ki bi ga lahko podprli tudi demokrati. Ti so na to pripravljeni, če bo kandidat pripravljen potrditi pomoč Ukrajini in nemoteno financiranje agencij zvezne vlade.

McCarthy je bil 3. oktobra odstavljen na pobudo republikanca s Floride Matta Gaetza, ker se je z demokrati dogovoril o začasnem financiranju vlade. Odstavljen je bil z vsemi demokratskimi glasovi in osmimi republikanskimi.

Demokrati pravijo, da je za predsednika odgovorna večina v predstavniškem domu in da gre za republikansko državljansko vojno, ki je ne bodo reševali brez zagotovil o prihodnjih kompromisih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!