Bo republikancem le uspelo? Po več neuspehih zdaj stavijo na Toma Emmerja

Svet 24. Okt 202322:14 0 komentarjev
Tom Emmer
Tom Emmer, nov republikanski kandidat za predsednika predstavniškega doma ZDA. (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavniški dom ameriškega kongresa še vedno nima predsednika. Po treh neuspelih poskusih Jima Jordana so republikanci danes sporočili novo ime kandidata, ki se bo podal na glasovanje v predstavniškem domu. To bo Tom Emmer, ki je sicer zadolžen za strankarsko disciplino pri glasovanju.

Ameriški republikanci so danes po vrsti internih izločitvenih glasovanj prišli do novega kandidata za položaj predsednika predstavniškega doma kongresa. To je kongresnik Tom Emmer iz Minnesote, vendar še ni jasno, ali bo imel dovolj glasov za izvolitev, poročajo ameriški mediji.

Predstavniški dom ameriškega kongresa, ki je 3. oktobra odstavil dotedanjega predsednika Kevina McCarthyja, brez predsednika ne more opravljati zakonodajnega dela.

Začelo se je iskanje novega kandidata

Republikanci, ki imajo tesno večino, so za svojega kandidata najprej izvolili vodjo večine Steva Scalisea, ki pa je odstopil od kandidature, še preden so o njem glasovali v predstavniškem domu, ker ga ni podpiralo dovolj članov njegove stranke.

Jim Jordan iz Ohia prav tako ni imel zadostne podpore, vendar je šel s podporo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa trikrat na glasovanje pred predstavniški dom in trikrat dobil manj glasov od demokratskega kandidata Hakeema Jeffriesa, ki prav tako ni bil izvoljen.

Po Jordanovem umiku so se republikanci odpravili na novo interno glasovanje in naposled prišli do Toma Emmerja, ki je sicer zadolžen za strankarsko disciplino pri glasovanju.

Za zdaj še ni jasno, kdaj bo potekalo glasovanje v predstavniškem domu, vendar pa se kongresnikom mudi s potrditvijo pomoči Izraelu, demokratom pa poleg tega tudi s pomočjo Ukrajini in potrditvijo proračuna oziroma novim začasnim podaljšanjem financiranja vladnih agencij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!