Revni bodo za manj hrane prisiljeni plačevati več

Svet 09. Jun 202218:54 0 komentarjev
riž, lakota
PROFIMEDIA

Združeni narodi so danes opozorili, da bodo revne države najbolj trpele zaradi svetovne prehranske krize, ki se je še zaostrila zaradi vojne v Ukrajini, saj bodo za manj hrane prisiljene plačati več. Svetovni račun za uvoz hrane naj bi letos dosegel nov rekord v višini 1800 milijard dolarjev, saj konflikt v Ukrajini zvišuje cene žit.

Večino pričakovanega povečanja bodo povzročile višje cene in prevozni stroški, je v svojem najnovejšem poročilu Food Outlook zapisala Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).

“Zaskrbljujoče je, da mnoge ranljive in revnejše države plačujejo več, a dobijo manj hrane,” je navedeno v poročilu. Pri FAO so izračunali, da naj bi se svetovni račun za uvoz hrane od leta 2021 povečal za 51 milijard dolarjev.

Najmanj razvite države naj bi letos zabeležile petodstotno zmanjšanje uvoza hrane, za podsaharsko Afriko in države v razvoju, ki uvažajo večji del svoje hrane, pa se pričakuje “povečanje skupnih stroškov kljub zmanjšanju obsega uvoza”, je navedla agencija.

Ob tem naj bi se svetovna proizvodnja glavnih žit leta 2022 prvič po štirih letih zmanjšala, še navaja FAO.

Zaradi naraščajočih cen surovin, vremenskih težav in večje negotovosti na trgu, ki je posledica vojne v Ukrajini, napovedi “kažejo na verjetno zaostritev razmer na trgih hrane, računi za uvoz hrane pa bodo dosegli nove rekorde,” je dejal ekonomist FAO Upali Galketi Aratchilage.

“To so zaskrbljujoči znaki z vidika prehranske varnosti, saj kažejo na to, da bodo uvozniki težko financirali naraščajoče stroške, kar lahko napoveduje konec njihove odpornosti na višje cene,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!