Romunija: divjanje lažnih novic in vraževerja, trupla pa se nabirajo

Koronavirus 23. Nov 202109:00 > 10:15 1 komentar

V Romuniji se borijo s četrtim valom epidemije, ki vsak dan terja več sto življenj – tako je že skoraj dva meseca. Slabšo precepljenost v EU imajo le v Bolgariji, zdravstveno osebje pa to pripisuje globoko zakoreninjenim verskim prepričanjem, dezinformacijam in vplivu proticepilskih javnih osebnosti. Tja je odšla ekipa CNN.

“Neizprosno je, neizprosno,” je zavzdihnil zdravstveni tehnik Claudiu Ionita, ki je stal pred vrsto nosil v mrtvašnici univerzitetne bolnišnice v Bukarešti.

Mrtvašnica ima prostora za 15 trupel, a na dan, ko je tja prišla ekipa CNN, jih je bilo 41. Trupla, za katera ni bilo prostora, so zapolnila hodnike, iz notranjosti pa je odmevalo ječanje ženske, ki so ji dovolili še zadnji pogled na očeta.

Univerzitetna bolnišnica v Bukarešti je največja zdravstvena ustanova v Romuniji, v kateri se zdravijo covidni bolniki. Trenutno se borijo s četrtim valom, ki je tudi najhujši do zdaj.

“Ko sem začel delati tukaj, si nikoli nisem mislil, da bom doživel kaj takšnega. Nisem si predstavljal, da bi se lahko zgodila takšna katastrofa, ko pokopljemo celotno družino,” je dejal Ionita.

Nekaj nadstropij višje so bile z izjemo ene polne vse intenzivne postelje. Medicinska sestra je ob obisku novinarske ekipe menjala posteljnino na edini prazni postelji, saj je oseba, ki jo je zasedala, umrla.

Nezaupanje v oblast, verska prepričanja in dezinformacije

Romunija je druga najslabše precepljena država v EU, takoj za Bolgarijo. Po podatkih “Our World in Data” je polno cepljenih nekaj manj kot 36 odstotkov ljudi, čeprav je ob začetku kampanje decembra lani kazalo bolje.

Zdravstveni delavci nizko precepljenost pripisujejo različnim dejavnikom – nezaupanju v oblast, globoko zakoreninjenim verskim prepričanjem in poplavi dezinformacij na družbenih omrežjih.

Dr. Alexandra Munteanu
Dr. Alexandra Munteanu (Vir: CNN)

Ko je 32-letna dr. Alexandra Munteanu začela delati v enem od cepilnih centrov v Bukarešti po nočni izmeni v bolnišnici, je hitro videla, da zanimanja ni. Neverjetno se ji zdi, da resnost bolezni mnogim še vedno ni jasna. “Veliko zdravnikov, ki delajo s covidnimi pacienti, želi ljudem dopovedati, da bolezen res obstaja,” je dejala.

Ena najbolj glasnih in vplivnih proticepilk v državi je članica romunskega senata Diana Sosoaca. V eni od številnih akcij je želela ljudem preprečiti, da bi vstopili v cepilni center.

Zdravstveno osebje je nad tem, da javne osebe tako škodijo njihovim prizadevanjem med epidemijo, razjarjeno.

“Naše intenzivne enote so polne pacientov. Vsak dan imamo veliko novih primerov. In na žalost tudi več sto smrti. To je realnost. In več kot 90 odstotkov ljudi, ki umre, je necepljenih,” je za CNN dejal polkovnik dr. Valeriu Gheorghita, ki vodi kampanjo cepljenja.

Transparent v Bukarešti
Cristiana Moisescu/CNN

V Bukarešti je ob glavni aveniji na stavbi ogromen transparent, na katerem so fotografije zdravstvenega osebja v bolnišnicah in besede: “Dušijo se. Rotijo nas. Obžalujejo.”

Redki mimoidoči se ozrejo, še manj pa jih je pripravljenih govoriti z ekipo CNN. “To je manipulacija. Nekateri ne verjamejo v cepiva,” je dejala ženska, ki se je predstavila kot Claudia.

Župan in duhovnik v isti osebi, ki nasprotuje cepljenju

Dvomi o cepivu so največji zunaj mest, na podeželju, kjer je precepljenost dvakrat slabša kot v urbanih območjih.

V okrožju Suceava, ki je severovzhodno od prestolnice, je precepljenost najmanjša v vsej državi.

Direktor tamkajšnje glavne bolnišnice dr. Alexandru Calancea je za CNN poskušal razložiti, v čem je njegova domača regija tako drugačna.

“Ljudje v tem okrožju so zelo verni. Zelo malo duhovnikov je naklonjenih cepivom, zagotovo jih poznam nekaj, ki so proticepilci. Večina jih tega ne komentira, pa naj bodo za ali proti. A obstajajo primeri, v katerih so pacienti povedali, da jim je njihov dušni pastir svetoval, naj se ne cepijo.”

Romunija: Neculai Miron
CNN

V vasi Bosanci je duhovnik Neculai Miron tudi župan. Je le še en v vrsti vplivnih javnih osebnosti, ki nasprotuje cepivom. Ne prepričajo ga verodostojni znanstveni podatki, niti mnenje lokalne zdravnice.

Dr. Daniela Afadaroaie vsak drugi dan v povprečju cepi približno deset ljudi s cepivom Johnson & Johnsona. Zadnji podatki kažejo, da je zaščitenih 11 odstotkov prebivalcev te vasi.

Ko je govorila o razmerah v vasi, je okoli njene mize hodil župan Miron, ki je želel videti podatke, kdo v vasi je že cepljen. “Kdaj se boste cepili vi?” ga je v smehu vprašala zdravnica.

“Ne potrebujem cepljenja. Sem popolnoma zdrav,” je osorno odgovoril. Razlaga zdravnice, da bi mu cepivo pomagalo, da zdrav tudi ostane, se ga ni dotaknila.

Cepivo naredi razliko med življenjem in smrtjo

Lokalni protestantski pastor Dragos Croitoru medtem vztraja, da verjame tistemu, kar vidi, ne tistemu, kar sliši. “V župniji nismo imeli nobenega, ki bi umrl zaradi covida-19, prav tako nihče ni bolan. Bukarešta je večja kot Bosanci,” je odgovoril na informacije, kaj se dogaja v bolnišnici glavnega mesta.

Okrožje Suceava je po smrtnost v državi tretja. Obisk glavnega pokopališča razkrije pogled na številne sveže grobove, ob obisku ekipe CNN pa poteka pogreb.

Grobovi v Romuniji
CNN

Grobar je dejal, da ne ve, koliko smrti je povezanih z virusom, a da v zadnjem času pokopljejo veliko več ljudi.

V mrtvašnici bukareške bolnišnice zdravnik zabija žebelj v leseno krsto, njegov kolega pa jo razkužuje. Za tiste, ki so umrli zaradi covida-19, možnosti odprte krste pred pogrebom ni.

“Cepivo naredi razliko med življenjem in smrtjo. Ljudje bi to morali razumeti. Morda v zadnji uri svojega življenja to tudi razumejo,” je še dejal Ionita.

**Avtorja: Cristiana Moisescu and Ben Wedeman, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje