Kradli bogatim Ukrajincem v Španiji: sledilne naprave na avtih in bogat plen

Svet 04. Mar 202313:11 2 komentarja
Alicante, Španija
PROFIMEDIA

Španska policija je aretirala sedem Ukrajincev in tri Ruse, osumljene vloma v hiše bogatih Ukrajincev, ki so zbežali pred vojno in zatočišče poiskali v bližini španskih južnih mest Alicante in Murcia.

Po ruski invaziji na Ukrajino se je na tisoče Ukrajincev odpravilo proti zahodni Evropi. Španija je bila ena od držav Evropske unije, kamor so prišli v velikem številu. Po nekaj mesecih, odkar so si v španskih mestih Torrevieja in Orihuela Costa poiskali zatočišče, pa so nekateri Ukrajinci ugotovili, da je bilo v njihova domovanja vlomljeno. Vlome so prijavili policiji, ki je začela preiskavo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Španske oblasti so v preiskavi prišle na sled sedmim Ukrajincem, ki naj bi bili “specializirani za sledenje in krajo premožnih Ukrajincev”, piše Hina. Dva iz omenjene sedmerice sta v Španiji celo zaprosila za status begunca.

“Ta skupina je opazila, da v državo prihajajo vse dražji avtomobili z ukrajinskimi registracijami,” je v telefonskem pogovoru za Hino dejal tiskovni predstavnik Civilne garde. “Ljudje so prišli z vsemi svojimi prihranki in dragimi stvarmi, zato so postali tarča te skupine,” je dodal.

Člani skupine so na njihove avtomobile neopazno pritrdili majhno napravo, podobno magnetu, ki jim je kasneje prek navigacijskega sistema GPS sporočala lokacijo avtomobila. Nato so s svojim avtomobilom sledili označenim avtomobilom Ukrajincev, za katere so menili, da so bogati. Tako so ugotovili, kje živijo, nato pa s pomočjo GPS-a ugotovili tudi, kdaj njihovih avtomobilov ni bilo pred hišo, torej kdaj nikogar ni bilo doma.

Ko so preučili vsakodnevno rutino žrtev ter določili najbolj primeren čas za podvig, so z orodjem za odklepanje ključavnic odšli do hiš in ukrajinske družine okradli.

Parfumi, elektronika, nakit in zbirateljske znamke

“Ena od žrtev je odpotovala v Nemčijo in šele, ko se je vrnila, je ugotovila, da so ji oropali stanovanje,” je dejal tiskovni predstavnik španske Civilne garde.

Preiskovalci so sledili osumljencema in opravili več hišnih preiskav. Pri aretiranih so našli ure, parfume, mobilne telefone, torbice, nakit, sončna očala in elektronske naprave v vrednosti več kot 1,25 milijona evrov, je španska policija sporočila v izjavi, objavljeni v petek.

Našli pa so tudi 92.700 ameriških dolarjev in 92.065 evrov. V eni izmed hiš so v hišni preiskavi odkrili tudi dva zbirateljska albuma poštnih znamk v skupni vrednosti 500.000 evrov, ki sta bila ukradena v bližnjem kraju. “Našli so tudi geolokacijske elemente, ki so bili uporabljeni za nadzor nad vozili žrtev, naprave za izklop alarmnih naprav in orodje za vdiranje ključavnic,” so še sporočili preiskovalci.

Špansko mesto
PROFIMEDIA

Ruska družina na čelu skupine

Španski preiskovalci so aretirali sedem ukrajinskih moških ter ruski par in njunega sina, ki naj bi bili na čelu organizirane kriminalne skupine. Osumljeni so vloma v sedem hiš v okolici obalnega mesta Alicante in ene v bližini Murcie, iz katere so odnesli za več kot 1,25 milijona evrov predmetov.

Privedli so jih k preiskovalnemu sodniku, ki jih je do začetka sojenja poslal v pripor, španske oblasti pa identitete aretiranih niso razkrile. “Preiskava se nadaljuje, zato niso izključene nove aretacije in odkritje dodatnih žrtev,” je sporočila civilna garda iz Alicanteja.

Španija je po podatkih španskega notranjega ministrstva do 16. februarja 2023 iz Ukrajine sprejela 167.569 beguncev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje