Rusi imajo nadzor nad Černobilom in Zaporožjem, kontrolni sobi v rokah Ukrajine

Svet 04. Mar 202212:22 0 komentarjev
Zemljevid jedrske elektrarne v Zaporožju
PROFIMEDIA

Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Mariano Grossi je povedal, da je ukrajinski in ruski strani ponudil, da pride v Ukrajino, natančneje v Černobil, kjer bi poskušal vzpostaviti okvir za varno delovanje jedrskih elektrarn v državi tudi med vojno. Poudaril je, da v nočnem požaru na območju jedrske elektrarne v Zaporožju ni bilo nikakršnega izpusta radioaktivnih materialov. V kontrolnih sobah jedrske elektrarne v Černobilu in Zaporožju ima nadzor ukrajinsko osebje, a območje je zavzela ruska vojska.

“Za nami je zelo dolga noč. Ali kratka, odvisno, kako vzamete. Naša ekipa je delala vso noč, in zdaj vam lahko predamo potrjene informacije, ki prihajajo neposredno od ukrajinskega regulatorja oziroma neposredno od jedrske elektrarne Zaporožje,” je dejal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Mariano Grossi.

Grossi je potrdil, da je ponoči izstrelek zadel stavbo, ki je znotraj kompleksa jedrske elektrarne Zaporožje. “Ta zgradba, naj ponovim, ni del reaktorja. Gre za stavbo za urjenje. Izstrelek je zanetil požar, ki ga je lokalnim gasilcem uspelo pogasiti. Nobeden od varnostnih sistemov šestih reaktorjev pri tem ni utrpel škode, prav tako pa ni bilo nikakršnega izpusta radioaktivnih materialov,” je poudaril. Ključni so sistemi za nadzorovanje radioaktivnega sevanja, ki prav tako brezhibno delujejo. Od vseh reaktorjev trenutno deluje samo en, in sicer na približno 60 odstotkih zmogljivosti. Osebje je zaustavilo dve enoti, ki jih ohlajajo, ostale tri enote so bile zaustavljene že prej.

Grossi je povedal, da sta bili v nočnem obstreljevanju poškodovani dve osebi, ki sta del varnostnega osebja elektrarne. Čeprav ruska stran trdi, da je jedrsko elektrarno napadel “kijevski nacionalistični režim”, tudi Grossi na čelu IAEA pravi, da je zagorelo zaradi ruskega izstrelka.

Najpomembneje je ohraniti fizično nedotakljivost elektrarne in delov, ki so pomembni za njeno delovanje, je večkrat poudaril direktor agencije IAEA, prav tako pomembno pa je poskrbeti, da so vsi varnostni sistemi vzdrževani in ves čas delujejo, usposobljeno osebje pa ima možnost opravljati svoje delo.

Grossi ponudil, da odpotuje v Černobil

“Za IAEA je čas, da ukrepamo. Nekaj moramo narediti, ne samo tvitati z Dunaja. Ukrajina je na nas naslovila prošnjo za takojšnjo pomoč. Ruski federaciji in Ukrajini sem ponudil, da odpotujem v Černobil, takoj, ko bo to mogoče, da temelji za varno delovanje jedrskih elektrarn ne bodo nikoli več ogroženi. Če želimo pomagati, moramo biti tam, in prvi, ki mora biti tam, je direktor IAEA,” je napovedal Grossi.

Ob tem je poudaril, da njegova vloga ni politična, prav tako tja ne gre kot samooklicani mediator. Njegov cilj je vzpostaviti okvir za varno delovanje jedrskih elektrarn v Ukrajini, šele potem pa bo govor, ali bi tja poslali tudi osebje mednarodne agencije, je pojasnil. Tako ukrajinska kot ruska stran njegovo ponudbo še tehtata.

Rafael Mariano Grossi, MAAE
REUTERS/Leonhard Foeger

Na vprašanje, kdo upravlja jedrsko elektrarno in kdo ima nadzor nad kontrolno sobo, je Grossi odgovoril, da ima trenutno popoln nadzor ukrajinsko osebje, prav tako v Černobilu. Hkrati je potrdil, da so ruske sile zavzele obe elektrarni, tako černobilsko kot to v Zaporožju. O tem, kakšno je trenutno stanje, je Grossi dejal, da gre za “abnormalno normalnost”, saj jedrska elektrarna deluje obkrožena z ruskimi silami.

Grossi je večkrat poudaril, da so to še nikoli videne okoliščine, v katerih mora IAEA delovati. “Odzvali se bomo na prošnjo za pomoč, upoštevajoč realne razmere na lokaciji,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!