Rusi množično kupujejo stanovanja v Beogradu, večinoma jih plačajo z gotovino

Svet 16. Jul 202217:15 0 komentarjev
beograd
PROFIMEDIA

Od začetka vojne v Ukrajini število Rusov, ki prihajajo v Beograd, neprestano raste. Najprej so bili zainteresirani za najem prestižnih nepremičnin, a situacija se je spremenila. Sedaj so Rusi v srbski prestolnici začeli kupovati stanovanja, za katera povečini odštejejo več kot 200.000 evrov, piše Nova.rs.

Kot za Nova.rs poudarja ekonomist in izvršni direktor agencije za nepremičnine City Expert Miloš Mitić, je Beograd eno od balkanskih mest, ki je bilo zmeraj zanimivo za tujce, ki so želeli kupiti nepremičnino.

“Z nadaljnjim razvojem mesta in tržišča ter prihodom tujih podjetij postaja povpraševanje tujih državljanov po nakupu stanovanj vedno večje. Pri tem trenutno najbolj izstopajo ruski državljani, ki so se po ogromnem povpraševanju za najem stanovanj v Beogradu in novem Sadu sedaj odločili, da jih kupijo. Povpraševanje ruskih državljanov se je začelo maja in od takrat samo raslo, sedaj doživljamo vrhunec,” je povedal Mitić za Nova.rs, a dodal, da to najverjetneje ne pomeni, da se bo povpraševanje kmalu zmanjšalo.

Pred zgolj tremi meseci so nepremičninski agenti ocenjevali, da 95 odstotkov Rusov, ki so prišli v Beograd, želi tam najeti stanovanja, a situacija se spreminja – vedno več jih je zainteresiranih za nakup. Večina Rusov, tako Mitić, stanovanja plača v gotovini. “Sedaj Rusi predstavljajo največji delež pri iskanju stanovanj v primerjavi z državljani drugih držav,” poudarja Mitić.

beograd
Profimedia

Dve skupini kupcev

Med vsemi Rusi, ki v Beogradu kupujejo stanovanja, se jasno oblikujeta dve skupini. Prva skupina so po poročanju Nove.rs kupci, ki iščejo v glavnem majhna stanovanja v občinah, ki so bolj oddaljene od središča mesta in katerih cene ne presegajo 100.000 evrov.

Drugo skupino predstavljajo pretežno finančno bolj sposobni kupci, ki imajo raje stanovanja v občinah v samem središču Beograda. Gre za stanovanja med 60 in 90 kvadratnimi metri z najmanj eno spalnico, katerih cene se gibljejo od 3.000 evrov na kvadratni meter in več. “Ta skupina želi stanovanja v velikih kompleksih, kjer imajo vse – parkirišče, garažo, telovadnico … In to so povečini stanovanja, ki stanejo več kot 200.000 evrov,” za Novo.rs pojasnjuje Mitić in doda, da je bilo pred vojno v Ukrajini število ruskih državljanov, ki so v Beogradu iskali stanovanja, zanemarljivo.

Ko so Rusi stanovanja povečini še najemali, so bili pripravljeni za mesečno najemnino odšteti med 500 in 800 evri. Čeprav so obstajale izjeme, ki so odštele med 200 in 300 evri, je bila to redkost – Rusi ljubijo luksuzna in lepo opremljena stanovanja, ki pa so tudi draga, še piše Nova.rs.

beograd
Profimedia

Kako Rusi vplivajo na cene na nepremičninskem trgu?

Cene nepremičnin v Beogradu so že več mesecev v znatnem porastu, a eden od dejavnikov, ki je na to vplival – poleg inflacije in podražitve gradbenih materialov –, je zagotovo povečano povpraševanje. Tisti lastniki, ki svoja stanovanja oddajajo, so videli priložnost, da zaslužijo več, kot so prvotno načrtovali. In čeprav ta stanovanja ne bi ostala brez najemnikov, piše Nova.rs, Rusi vsekakor pospešujejo proces.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!