Rusi po vizum za priseljence v ZDA po novem v Varšavo

Svet 25. Okt 202110:21 > 10:34 0 komentarjev
Predstavništvo ZDA v Moskvi
PROFIMEDIA

ZDA so po lastnih navedbah zaradi pomanjkanja kadrov omejile konzularne dejavnosti v Rusiji. Državljani Rusije, ki želijo zaprositi za vizum za priseljence v ZDA, morajo od sredine oktobra to narediti v poljski prestolnici.

Rusi, ki želijo pridobiti vizum za priseljence v ZDA, morajo od 12. oktobra odpotovati do ameriškega veleposlaništva na Poljskem, so v nedeljo potrdili na ameriškem State Departmentu. Krivdo za to so pripisali uradni Moskvi, ki je zaradi zaostrovanja napetosti med državama bistveno omejila število diplomatskih uslužbencev ZDA v Rusiji.

“Odločitev ruske vlade, da ZDA prepove zaposlovanje Rusov ali državljanov tretjih držav, močno omejuje našo sposobnost zagotavljanja konzularnih storitev. Zaradi ekstremno omejenega števila konzularnih uslužbencev v Rusiji v tem trenutku ne moremo nuditi rutinskih storitev, povezanih s pridobitvijo vizuma ali državljanstva ZDA,” so v zvezi s tem v nedeljo pojasnili v Washingtonu.

Obenem so pojasnili, da morajo Rusi zdaj za pridobitev tega statusa obiskati ameriško veleposlaništvo v Varšavi, za kar so se odločili zaradi več dejavnikov. Varšava je relativno blizu Rusiji, veliko je letalskih povezav med poljsko in rusko prestolnico, prav tako precejšnje število tamkajšnjih lokalnih uslužbencev ZDA govori rusko.

Izgoni diplomatov, skrhani odnosi

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova se je na novost odzvala na platformi Telegram, kjer je ameriškim diplomatom očitala, da že dlje časa “uničujejo” sistem konzularnih dejavnosti v Rusiji in so to, kar bi moral biti le rutinski, tehnični postopek, spremenili “v resničen pekel”.

Med Rusijo in ZDA se že dlje časa zaostruje diplomatski spor, v katerem sta državi druga drugi občutno omejili število ali izgnali uslužbence diplomatskih in konzularnih predstavništev. Ta so posledično močno kadrovsko podhranjena, pojasnjuje AFP.

ZDA so Rusijo zdaj dodale na kratek seznam držav, v katerih ali nimajo konzularnega predstavništva ali pa so politične in varnostne razmere tako negotove, da onemogoča nudenje določenih konzularnih storitev. Večina drugih držav na tem seznamu, kot so Kuba, Iran, Sirija, Jemen in Venezuela, z ZDA nima diplomatskih odnosov ali pa so ti zelo omejeni. Rusija je po drugi strani ZDA pred tem uvrstila na svoj seznam “neprijateljskih držav”, kar pomeni, da morajo te za zaposlovanje ruskih državljanov pridobiti posebno dovoljenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!