Rusi poskušajo obiti sankcije, da bi si v kinu ogledali hit poletja

Kultura 28. Sep 202318:04 1 komentar
Barbie
PPROFIMEDIA

Uradno si filmske uspešnice tega poletja v Rusiji ni mogoče ogledati. Neuradno pa ...

V moskovskem nakupovalnem središču so postavili veliko rožnato hišo, v kateri je rožnato pohištvo, kupiti je mogoče roza kokice, imajo tudi kartonasti figuri Barbie in Kena v naravni velikosti.

Kljub zahodnim sankcijam Barbie v ruske kinodvorane privablja množice, piše BBC. Po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino, namreč hollywoodski studii v Rusiji ne izdajajo več filmov. Kljub temu pa so nedovoljene kopije filma, ki je sinhroniziran v ruščino, številne privabile v kino.

“Vse skupaj je nekoliko prekrito. Ko sem enega od obiskovalcev povprašal, kateri film si je prišel ogledat, je omenil naslov neznanega 15-minutnega ruskega filma in se nasmehnil,” je izkušnjo opisal novinar Steve Rosenberg. Da bi se ruski kinematografi izognili težavam, prodajo vstopnice za filme ruske produkcije, nato pa pred tem filmom brezplačno predvajajo Barbie.

napovednik filma barbie
Profimedia

Iznajdljivost kinematografov pa ne navdušuje ruskega kulturnega ministrstva. Objavili so namreč, da film Barbie ni v skladu s priporočili predsednika Vladimirja Putina “za ohranjanje in krepitev tradicionalnih ruskih moralnih ter duhovnih vrednot”.

Rusi se s tem ne strinjajo. “Ljudje bi morali imeti pravico do izbire, kaj želijo gledati,” pravi Karina. “Mislim, da je dobro, da lahko ruski kinematografi prikazujejo te filme.” Alyona pa meni: “Gre za to, da smo odprti za kulture drugih. Tudi če se z njimi ne strinjaš, je še vedno super, da si jih lahko ogledaš.”

napovednik filma barbie
Profimedia

Prepoved predvajanja hollywoodskih filmov v Rusiji je temeljito spremenila trg, poroča The Guardian. Še leta 2019 je bila Rusija drugi največji trg po Severni Ameriki, prehitela je Avstralijo, Brazilijo, Indijo in Nemčijo. Anton Dolin, ki je bil do nedavnega urednik ene najstarejših in najbolj priljubljenih ruskih filmskih revij Iskusstvo Kino, a je moral državo zapustiti, pravi, da je praktično nemogoče, da bi kdorkoli zbral podatke o tej vzporedni ekonomiji. Ocenil je, da so največje filmske uspešnice, kot je Barbie, v Rusiji skupaj zaslužile do 189 milijonov evrov.

To ni prvič, da Rusi množično obiskujejo nezakonita predvajanja hollywoodskih filmov. Na nek način se ponavlja praksa iz sovjetske dobe, poroča The Guardian. Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja v Sovjetski zvezi nezakonito predvajali klasike, kot so Terminator, Mora v Ulici brestov, Osmi potnik in Pobesneli Max. Takrat so filme večinoma predvajali v majhnih dvoranah, filme so dobili na piratskih VHS kasetah, sinhronizacija pa je bila amaterska, večinoma je vsem igralcem glas posodil le en igralec.

Komedijo o legendarni lutki so cenzorji prepovedali v več državah. Vietnamski gledalci si filma ne morejo ogledati zaradi spornega zemljevida, ki sporno območje v Južnokitajskem morju, ki si ga lastita tako Vietnam kot Kitajska, prikaže kot kitajsko. V Libanonu so ga prepovedali, ker naj bi promoviral homoseksualnost in kršil verske norme. V Kuvajtu pa so ga cenzorji prepovedali, da bi “pred tujim vplivom zaščitili javno etiko in družbeno tradicijo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje