Rusi širili govorice, da je kralj mrtev, Britanci objavili nove fotografije

Svet 19. Mar 202416:26 2 komentarja
Ruski medij Readovka je delil novico o smrti britanskega kralja
Ruski medij Readovka je delil lažno novico o smrti britanskega kralja (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski kralj Karel III. se je znova pojavil v javnosti – le dan po tem, ko se je v ruskih medijih razširila lažna informacija o njegovi smrti. Novica je dosegla na milijone Rusov, naposled se je moralo odzvati celo britansko veleposlaništvo v Moskvi.

Britanskega kralja Karla III. so v torek zjutraj v Londonu opazili med zapuščanjem gradu Windsor. Fotografije 75-letnega monarha v avtomobilu, ki jih je objavil britanski tabloid Daily Mail, pa so dokončno ovrgle govorice zadnjih dni, da naj bi kralj umrl. V ponedeljek je namreč v ruskih medijih zakrožila lažna novica o njegovi smrti.

Na družbenem omrežju Telegram je vest o kraljevi smrti med drugim delil tudi eden najbolj uveljavljenih ruskih poslovnih časnikov Vedomosti. Objavili so fotografijo kralja v ceremonialni vojaški uniformi in pripisom: “Britanski kralj Karel III. je umrl.” Novica se je nato razširila po ruskih spletnih platformah, med drugim so jo poobjavili tudi na kanalu Readovka z več kot 2,35 milijona sledilcev, poroča britanski Guardian.

Readovka je poleg fotografije kralja objavila dokument, domnevno izvirajoč iz Buckinghamske palače, ki naj bi potrjeval, da je “kralj v nedeljo popoldne nepričakovano umrl”. Dokument, katerega avtor ostaja neznan, je po navedbah Guardiana močno spominjal na uradno naznanilo palače o smrti pokojne kraljice Elizabete II.

Lažni dokument o kraljevi smrti
Lažni dokument o kraljevi smrti (Foto: PROFIMEDIA)

Lažna novica o Karlovi smrti se je razširila čez mejo v Ukrajino, kjer jo je objavila tudi glavna televizijska postaja, in v Tadžikistan.

Naposled je ruska Gazeta.ru, ki je najprej sicer zapisala, da je kraljevo smrt potrdila Buckinghamska palača, prvotni objavi dodala še: “Uradni britanski mediji o kraljevi smrti ne poročajo. Najverjetneje je informacija lažna.” Po tem so o resničnosti novice začeli dvomiti tudi drugi ruski mediji. Ruska tiskovna agencija Tass je naposled sporočila, da kralj Karel III. še naprej opravlja svoje uradne dolžnosti in se udeležuje zasebnih avdienc.

Končna potrditev, da je kralj vendarle živ, pa je v ponedeljek prišla z britanskega veleposlaništva v Moskvi, ki je v uradni izjavi zapisalo, da so “poročanja o smrti britanskega kralja Karla III. lažna”, poroča Daily Mail.

Britansko veleposlaništvo je sporočilo, da je kralj Karel III. živ
Britansko veleposlaništvo je sporočilo, da je kralj Karel III. živ (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub temu pa so uporabniki družbenih omrežij, ki te dni zavzeto spremljajo dramo v britanski kraljevi družini, rusko zmoto izkoristili za malo zabave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje