V Ukrajino prvi reaktivci države članice Nata

Svet 16. Mar 202314:55 > 19:53 12 komentarjev
Reaktivec
Kacper Pempel/REUTERS

Poljska bo kot prva članica Nata Ukrajini dobavila štiri popolnoma operativna letala tipa MiG-29 sovjetske izdelave, še več pa jih bodo poslali v prihodnje. Nadaljnje dobave orožja je danes napovedala tudi Nemčija. Britanski obveščevalci medtem ocenjujejo, da se je ruska ofenziva na mesto Vugledar v zadnjem tednu upočasnila. Gre za le enega od ruskih neuspehov v zadnjih nekaj mesecih, ki so posledica ukrajinske namestitve daljinskega sistema protioklepnih min.

Poljska bo Ukrajini v prihodnjih dneh predala štiri popolnoma operativna letala tipa MiG-29 sovjetske izdelave, je danes napovedal poljski predsednik Andrzej Duda in dodal, da ima Poljska trenutno približno ducat tovrstnih letal.

“V prihodnjih dneh bomo Ukrajini predali (…) štiri popolnoma operativna letala,” je novinarjem po pogovorih s češkim predsednikom Petrom Pavlom povedal poljski predsednik Duda. Dodal je, da so preostala letala trenutno na servisu in da jih bodo Ukrajini poslali zaporedoma, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Kot je še dejal, so letala v dobrem stanju, ukrajinske posadke pa bi z njimi lahko upravljale brez dodatnega usposabljanja. Po besedah Dude ima Poljska sicer trenutno ducat letal MiG-29, ki jih je na začetku devetdesetih let minulega stoletja prevzela od Nemške demokratične republike.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v torek dejal, da bi Poljska lahko lovce Ukrajini dobavila v štirih do šestih tednih.

Svoja letala istega tipa naj bi bila pripravljena v dogovoru z evropskimi partnerji Ukrajini odstopiti tudi Slovaška, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lovce MiG-29, ki jih bodo poslali v Ukrajino, bo Poljska nadomestila z južnokorejskimi letali FA-50 in ameriškimi F-35, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska ofenziva v Vugledarju vse počasnejša

Ruska ofenziva na mesto Vugledar na vzhodu Ukrajine se je po ocenah britanskih obveščevalcev v zadnjem tednu verjetno upočasnila. Kot je v svojem rednem dnevnem poročilu navedlo britansko obrambno ministrstvo, je bil to eden od niza neuspelih ruskih napadov v zadnjih treh mesecih z velikimi izgubami.

Ruski neuspehi so delno posledica uspešne ukrajinske namestitve daljinskega sistema protioklepnih min, v angleščini znanega pod kratico RAAMS (Remote Anti-Armor Mine System), je v poročilu, objavljenem danes na Twitterju, sporočilo ministrstvo v Londonu.

Z njim naj bi protitankovske mine razpršili do 17 kilometrov od kraja izstrelišča. V nekaterih primerih so jih ukrajinske sile odvrgle nad in za napredujočimi ruskimi enotami, kar je povzročilo kaos, ko so se ruske enote umikale.

Britansko obrambno ministrstvo od začetka ruske agresije proti Ukrajini redno objavlja dnevna poročila o poteku vojne, ki temeljijo na obveščevalnih podatkih. S tem želi britanska vlada med drugim preprečiti ruske dezinformacije.

Ministrstvo obenem kot edini omembe vreden taktični uspeh Rusije omenja Bahmut v vzhodni regiji Doneck, kjer se že mesece odvijajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. V Bahmutu prevladujejo pripadniki najemniške skupine Wagner, ki so sicer v sporu z ruskim obrambnim ministrstvom.

Vugledar
Lisi Niesner/REUTERS

Ukrajina je pred dnevi sporočila, da pripadniki skupine Wagner, ki vodi napad ruskih sil na mesto, napredujejo proti središču mesta, vendar pa ukrajinske sile za zdaj še vedno nudijo odločen odpor.

Še več orožja iz Nemčije

Nemški kancler Olaf Scholz je danes v govoru v bundestagu napovedal nadaljnje dobave orožja Ukrajini.

“Še posebej pomembno je, da Ukrajini hitro zagotovimo potrebno strelivo,” je v tradicionalnem govoru v bundestagu pred vrhom EU prihodnji teden poudaril Scholz in dodal, da se bo Nemčija skupaj s partnerji iz EU odločila o “nadaljnjih ukrepih za dosego še boljše in neprekinjene oskrbe” ukrajinskih sil.

V luči tega je nemški kancler izrazil pripravljenost Nemčije, da svoje projekte nabave odpre za druge članice EU. Nemčija sicer Ukrajini že zagotavlja znatno pomoč v orožju. Konec februarja so iz Berlina sporočili, da bodo Ukrajini dobavili dodatne štiri tanke leopard, s čimer se je število nemških tankov, namenjenih Ukrajini, povečalo s 14 na 18.

Kijev naj bi sicer po lastnih navedbah potreboval 350.000 izstrelkov za havbice na mesec, da bi se lažje uprl ruskim silam in lahko začel protiofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje