Kdo je prodajalec smrti, ki ga ZDA Rusiji ponujajo za dva Američana

Svet 29. Jul 202208:15 3 komentarji
Viktor Bout
PROFIMEDIA

Prihodnost dveh ameriških državljanov, pridržanih v Rusiji, bi lahko bila odvisna od izpustitve obsojenega ruskega trgovca z orožjem, ki so ga poimenovali tudi "prodajalec smrti", in čigar življenjska zgodba je navdihnila hollywoodski film.

Viktor Bout, nekdanji sovjetski vojaški častnik, trenutno prestaja 25-letno zaporno kazen v ZDA, med drugim zaradi trgovanja s protiletalskimi raketami ter zagotavljanja materialne podpore teroristični organizaciji. Bout vztraja, da je nedolžen.

Kremelj je dolgo pozival k izpustitvi Bouta, njegovo obsodbo leta 2012 pa označil za “neutemeljeno in pristransko”. CNN je v sredo poročal, da je Bidnova administracija Rusiji ponudila Bouta kot potencialno zamenjavo za ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana, ki sta zaprta v Rusiji.

Grinerjeva je zaprta zaradi obtožb o posedovanju mamil po februarski aretaciji na moskovskem letališču. Whelan pa je bil aretiran zaradi domnevnih obtožb vohunjenja leta 2018 in obsojen na 16 let zapora v sojenju, ki so ga ameriški uradniki označili za nepravično.

Njuni družini sta Belo hišo pozvali, naj zagotovi njuno izpustitev, po potrebi tudi z izmenjavo zapornikov. Zdaj je v središču te ponudbe Bout, človek, ki se je dolga leta izmikal mednarodnim nalogom za prijetje in zamrznitvi premoženja.

Ruskega poslovneža, ki govori šest jezikov, so leta 2008 aretirali v tajni operaciji, ki so jo vodili ameriški agenti za boj proti mamilom na Tajskem. Agentje so se izdajali za pripadnike gverilske skupine Revolucionarne oborožene sile Kolumbije, znane pod akronimom FARC, in se z njim dogovorili o nakupu orožja. Leta 2010 so ga po dolgotrajnem sodnem postopku nazadnje izročili ZDA.

“Viktor Bout je bil dolga leta sovražnik številka ena v mednarodni trgovini z orožjem, ker je oboroževal nekatere najbolj nasilne konflikte po vsem svetu,” je dejal Preet Bharara, ameriški tožilec na Manhattnu, ko je bil Bout obsojen v New Yorku leta 2012. “Končno so ga privedli pred ameriško sodišče, ker se je strinjal, da priznani teroristični organizaciji, ki je zavezana ubijanju Američanov, dobavi vojaško orožje,” je dejal.

Toda Boutova zgodovina v trgovini z orožjem je segala veliko dlje. Obtožen je bil, da je s tovornimi letali od devetdesetih let prejšnjega stoletja naprej na konfliktna območja po vsem svetu dostavljal vojaško orožje, kar je podžgalo krvave konflikte od Liberije do Sierre Leone in Afganistana. Zaradi obtožb o trgovini z ljudmi v Liberiji so ameriške oblasti leta 2004 zamrznile njegovo ameriško premoženje in blokirale vse transakcije v ZDA.

Bout je večkrat ponovil, da je vodil zakonite posle in deloval kot zgolj logistični ponudnik. Domneva se, da je star okoli 50 let, a koliko let ima v resnici zaradi različnih potnih listov in dokumentov ni znano.

“Njegovi zgodnji dnevi so skrivnost,” je leta 2010 za CNN povedal Douglas Farah, višji sodelavec Mednarodnega centra za ocenjevanje in strategije, ki je soavtor knjige o Boutu.

Farah je leta 2007 za revijo Mother Jones povedal, da naj bi se Bout rodil leta 1967 v Dušanbeju v Tadžikistanu kot sin knjigovodkinje in avtomehanika. Dejal je, da je Bout diplomiral na Vojaškem inštitutu za tuje jezike, znani šoli za ruske vojaške obveščevalce.

“Bil je sovjetski častnik, najverjetneje poročnik, ki je preprosto videl priložnost, ki so jo ponudili trije dejavniki, ki so prišli z razpadom ZSSR: zapuščena letala na stezah od Moskve do Kijeva, ki niso več letela zaradi pomanjkanja denarja za gorivo ali vzdrževanje, ogromne zaloge odvečnega orožja, ki so jih varovali stražarji, ki so nenadoma prejemali malo ali nič plače, in cvetoče povpraševanje po tem orožju s strani tradicionalnih sovjetskih kupcev orožja in na novo nastajajočih oboroženih skupin od Afrike do Filipinov,” je za revijo povedal Farah.

Bout je povedal, da je delal kot vojaški častnik v Mozambiku. Nekateri menijo, da je bila to dejansko Angola, kjer je imela Rusija takrat veliko vojaško prisotnost. Prvič je postal znan, ko so ga Združeni narodi začeli preiskovati v zgodnjih in sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja in so se v to začele vmešavati tudi Združene države.

Bout – ki naj bi uporabljal imena, kot so Victor Anatoliyevich Bout, Victor But, Viktor Butt, Viktor Bulakin in Vadim Markovič Aminov – naj bi bil navdih za lik trgovca z orožjem, ki ga je Nicolas Cage igral v filmu “Lord of War” (Gospodar vojne) iz leta 2005.

Leta 2002 se je novinarka CNN Jill Dougherty srečala z Boutom v Moskvi. Vprašala ga je o obtožbah proti njemu – ali je prodajal orožje talibanom? Al Kaidi? Je oskrboval upornike v Afriki in bil plačan v krvavih diamantih? Vsako trditev je zanikal.

“To je lažna obtožba in je čista laž,” je dejal. “Nikoli v življenju se nisem dotaknil diamantov in nisem tip za diamante in se tudi nočem s tem ukvarjati.” “Ni me strah,” je rekel novinarki. “V življenju nisem naredil ničesar, zaradi česar bi se moral bati,” je še dejal.

Avtorica: Eliza Mackintosh/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje