Rusija bo ponovno oglobila Google

Svet 10. Feb 202216:17 0 komentarjev
Google v Rusiji
Profimedia

Ruska zvezna protimonopolna služba (FAS) je danes odločila, da je ameriški tehnološki velikan Google, ki je sicer v zadnjem času pod vse večjim pritiskom s strani Moskve, z blokiranjem in netransparentnim brisanjem računov na svoji platformi YouTube kršil protimonopolno zakonodajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska zvezna protimonopolna služba je navedla, da so “Googlova pravila glede ustanavljanja računov, začasnega in trajnega blokiranja računov ter cirkulacije vsebin na platformi YouTube nepregledno pristranska in nepredvidljiva”. “To posledično vodi v nenadno blokiranje in brisanje uporabniških računov brez opozorila ali ustrezne utemeljitve,” so zapisali v izjavi, podani prek aplikacije za sporočanje Telegram.

Ugotovili so tudi, da “takšno ravnanje krši interese uporabnikov in omejuje konkurenco na sosednjih trgih”. FAS je Googlu že odredil plačilo globe, o višini zneska pa se še odločajo.

Googlov predstavnik je medtem za rusko državno tiskovno agencijo Ria Novosti povedal, da ameriško podjetje “še čaka na odločitev v pisni obliki, da jo bo lahko podrobno preučilo”.

Rusija Google decembra oglobila s kaznijo, v višini 86 milijoni evrov

Decembra je bila Googlu sicer že naložena kazen v višini 86 milijonov evrov, Rusija pa je kaznovala tudi podjetje Meta (nekdanji Facebook) z globo v višini 24 milijonov evrov.

Rusija je v zadnjih letih že večkrat izvajala pritisk na zahodne tehnološke velikane, ruski predsednik Vladimir Putin pa je dejal, da so ta podjetja postala enako vplivna kot izvoljene vlade, še poroča AFP.

Kritiki so medtem ruske oblasti obtožili, da poskušajo utišati neodvisne medije, in trdijo, da vlada zatira internet, ki naj bi veljal za zadnji branik svobode govora v državi.

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!