Rusija in Belorusija začeli skupne vojaške vaje, EU obsodila napad v Dnipru

Svet 16. Jan 202310:29 > 16:28 21 komentarjev
Dnipro
Yevhen Titov/REUTERS

Ruske in beloruske vojaške enote so v Belorusiji začele skupne vojaške vaje, pri čemer pa Ukrajino in Zahod skrbi, ali bo Rusija zavezniško državo oziroma njeno ozemlje uporabila za novo kopensko ofenzivo v Ukrajini. Število smrtnih žrtev napada v ukrajinskem mestu Dnipro, kjer je v soboto ruska raketa zadela stanovanjsko zgradbo, se je medtem povzpelo na 40. V Kremlju so zanikali odgovornost za napad in nakazali, da je morda za dogodek odgovorna Ukrajina.

Ruske in beloruske oborožene sile so danes začele skupne letalske vojaške vaje v Belorusiji, so sporočili v Minsku, kjer so zatrdili, da so vaje obrambne narave. Cilj vaj, ki bodo trajale do 1. februarja, je glede na uradne navedbe izboljšanje operativne združljivosti obeh vojska.

“Danes se je začela skupna taktična letalska vaja, v kateri sodelujejo letalske enote Belorusije in Rusije, ki sestavljajo letalsko komponento regionalne skupine sil,” je belorusko obrambno ministrstvo zapisalo v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Enote ruskih letalskih sil so z namenom sodelovanja na vajah v Belorusijo prispele v minulih dneh, je še sporočilo ministrstvo, ki števila sodelujočih ruskih vojakov ni navedlo.

Kot sklicujoč se na neuradne informacije, ki so bile objavljene v aplikaciji za komuniciranje Telegram, je od začetka leta v Belorusijo prispelo več ruskih lovcev, helikopterjev in vojaških letal za prevoz tovora. Samo v nedeljo naj bi prispelo osem lovcev in štiri tovorna letala.

Vaja poteka na vseh letališčih in poligonih zračnih sil in sil zračne obrambe beloruske vojske. Glavni cilj je po navedbah ministrstva izboljšanje “operativne kompatibilnosti” pri izvajanju nalog bojnega usposabljanja obeh vojska.

Ukrajina
Vojak na območju ukrajinsko-beloruske meje (Gleb Garanich/REUTERS)

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, sicer tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je oktobra lani najavil vzpostavitev regionalne skupine oboroženih sil z Rusijo. Kmalu zatem je Moskva v Belorusijo napotila prve vojake, po navedbah oblasti v Minsku naj bi jih prišlo okoli 9.000. Sredi decembra se je Putin na svojem prvem obisku v Minsku po več letih srečal z Lukašenkom, kar je sprožilo ugibanja, ali bo Putin skušal prepričati beloruskega kolega, da se vključi v vojno v Ukrajini.

Ker so ruski vojaki v Ukrajino februarja lani vstopili tudi iz Belorusije, so Kijev in njegovi zahodni zavezniki zaskrbljeni, ali bi lahko tokratne belorusko-ruske vojaške vaje vodile v novo kopensko ofenzivo v Ukrajini, navaja tiskovna agencija Reuters.

Rusija se otepa odgovornosti, EU z ostro obsodbo

Število žrtev sobotnega ruskega napada na stanovanjsko stavbo v mestu Dnipro na vzhodu Ukrajine je naraslo na 40, več deset ljudi pa še vedno pogrešajo, je danes sporočil guverner Dnipropetrovska Valentin Rezničenko. V Kremlju so sicer danes zanikali odgovornost za napad. “Ruske sile ne napadajo stanovanjskih stavb ali družbene infrastrukture, ampak vojaške cilje,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bi napad lahko povzročila ukrajinska stran.

Aftermath of Dnipro apartment block destruction following missile strike
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Evropska unija je medtem danes obsodila napad. “Švedska vlada najostreje obsoja nenehne sistematične napade Rusije na civiliste (…) v Ukrajini, vključno s sobotnim raketnim napadom na stanovanjski blok v Dnipru,” je na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom v Stockholmu dejal švedski premier Ulf Kristersson, čigar država trenutno predseduje Svetu EU. Sobotni napad je označil za “grozljiv” in napovedal, da bodo odgovorni za svoja dejanja odgovarjali ter da jih bodo preganjali tako dolgo, kot bo treba.

Napad v Dnipru je bil najhujši od vrste sobotnih raketnih napadov po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To so bili sicer prvi obsežni ruski napadi od začetka leta, znova pa so bili pretežno usmerjeni v ukrajinsko kritično energetsko infrastrukturo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje