Rusija in Kitajska podaljšujeta pogodbo o sodelovanju

Svet 28. Jun 202117:29 > 17:31 0 komentarjev
Xi Jinping, Vladimir Putin
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/REUTERS

Zadnja leta odnose med Moskvo in Pekingom zaznamuje obdobje okrepljenega sodelovanja.

Predsednika Rusije in Kitajske, Vladimir Putin in Xi Jinping, sta se danes v video pogovoru dogovorila za podaljšanje pogodbe o prijateljskem sodelovanju med državama za nadaljnjih pet let, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pozdravila sta vse tesnejše vezi med državama in “stabilizacijsko vlogo” njunih odnosov v svetu.

Rusko-kitajska pogodba o sosedstvu, prijateljstvu in sodelovanju, podpisana pred 20 leti, je v veliki meri določila trenutno stanje dvostranskih odnosov, je v pogovoru, ki je potekal preko videopovezave, dejal Putin.

Zadnja leta odnose med Moskvo in Pekingom zaznamuje obdobje okrepljenega sodelovanja, saj se obe svetovni sili soočata z napetim odnosom z ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Državi sta razvili gospodarske, vojaške in energetske vezi, hkrati pa se podpirata pri številnih vprašanjih, zlasti če se soočata z zahodnimi kritikami.

Sodelovanje “brez primere”

Sporazum, ki ga je leta 2001 podpisal z nekdanjim kitajskim predsednikom Jiangom Zeminom, je Putin pozdravil kot “temeljni mednarodni pravni dokument” in dejal, da ima rusko-kitajsko sodelovanje “stabilizacijsko vlogo” v svetu. Putin je dejal, da je pogodba o prijateljskem sodelovanju “brez primere” in da bo februarja 2022 podaljšana za nadaljnjih pet let.

Vladimir Putin, Xi Jinping
Tingshu Wang/REUTERS

“Medtem ko je svet vstopil v obdobje turbulenc in sprememb, človeštvo pa se sooča z različnimi tveganji, tesno kitajsko-rusko sodelovanje prinaša pozitivno energijo mednarodni skupnosti,” je dejal Xi v prepisu pogovora, ki ga je objavil Kremelj. Po njegovih besedah so odnosi med Rusijo in Kitajsko “zgled za oblikovanje nove vrste mednarodnih odnosov”, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!