Rusija kritična do napovedi o krepitvi Nata na Arktiki

Svet 29. Avg 202215:37 0 komentarjev
Stoltenberg med obiksom kandskega dela Arktike
Stoltenberg med obiksom kandskega dela Arktike (Vir: Adam Scotti/Prime Minister's Office/via REUTERS)

Ruske oblasti so danes kritizirale izjavo o povečanju prisotnosti zveze Nato na Arktiki, ki jo je v nedeljo izrekel generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Odločitev je Stoltenberg utemeljil s tem, da Moskva na Arktiki ponovno odpira sovjetske baze in vanje namešča najsodobnejše orožje, kot so hipersonične rakete.

“Zveza Nato mora povečati svojo prisotnost na Arktiki,” je za nemški časnik Welt am Sonntag v nedeljo dejal Jens Stoltenberg in spomnil, da bo po vstopu Finske in Švedske v Nato od skupno osmih kar sedem arktičnih držav članic zavezništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na potrebo po okrepitvi varnosti na severnem krilu zavezništva v boju proti Rusiji, ki bo septembra gostila velike vojaške vaje, je sicer prvi mož Nata opozoril že v petek ob zaključku obiska kanadske Arktike. Poudaril je, da zmogljivosti Rusije na skrajnem severu predstavljajo strateški izziv za celotno zavezništvo, in opozoril na znatno krepitev ruske vojske v regiji. Ta naj bi vključevala ponovno odprtje na stotine novih in nekdanjih sovjetskih vojaških baz na Arktiki in uporabo skrajnega severa kot testnega območja za najnaprednejše orožje, vključno s hipersoničnimi raketami.

Hkrati je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi kitajskega prodiranja na Arktiko, ki tam krepi svoj ladijski promet in iskanje novih virov. Prav tako naj bi Kitajska nameravala zgraditi največjo floto ledolomilcev na svetu.

“Peking in Moskva sta se zavezala, da bosta okrepila praktično sodelovanje na Arktiki. To je del poglabljajočega se strateškega partnerstva, ki je izziv za naše vrednote in interese,” je dejal. Opozoril je še, da nove varnostne izzive prinašajo tudi podnebne spremembe, kar zahteva temeljit premislek o Natovi arktični drži.

Stoltenbergovo izjavo o povečanju prisotnosti Nata na Arktiki je obsodil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in opozoril, da Zahod s tem zgolj nadaljuje politiko konfrontacije z Rusijo. Pri tem je še poudaril, da bo Rusija na ustrezen način zaščitila svoje interese, tako varnostne kot gospodarske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi ZDA so medtem v petek naznanile krepitev svoje prisotnosti na Arktiki. Ameriške oblasti namreč nameravajo ustanoviti položaj veleposlanika za Arktiko, da bi s tem okrepile diplomacijo z arktičnimi državami, domorodnimi ljudstvi in ostalimi.

Arktika obsega območja ZDA, Danske, Finske, Islandije, Kanade, Norveške, Švedske in Rusije. Slednja si lasti 1,2 milijona kvadratnih kilometrov Arktike, zlasti tamkajšnje surovine, kot sta nafta in plin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!