Rusija naj bi Severni Koreji v zameno za orožje ponujala hrano

Svet 31. Mar 202307:46 komentarjev
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Rusija skuša po besedah tiskovni predstavnik za ameriško nacionalno varnost od Severne Koreje kupiti orožje in strelivo. V zameno ponujajo hrano.

Rusija še naprej skuša pridobiti orožje in strelivo iz Severne Koreje, je v četrtek v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. ZDA menijo, da skuša Rusija orožje iz Severne Koreje dobiti preko slovaškega trgovca z orožjem Ašota Mkrtičeva.

Rusija Severni Koreji po trditvah ZDA v zameno za orožje ponuja hrano. Takšen sporazum bi kršil številne resolucije Varnostnega sveta ZN, je dejal Kirby in opozoril na nedavne izjave Severne Koreje, da Rusiji ne bo prodajala ali dobavljala orožja. “To zadevo bomo še naprej pozorno spremljali,” je dejal Kirby.

ZDA so v četrtek uvedle sankcije proti 56-letnemu Mkrtičevu iz Bratislave in zamrznile njegovo morebitno premoženje v ZDA.

Kirby je poudaril, da bodo ZDA storile vse, kar je mogoče, da bi Rusiji preprečile nabavo vojaške opreme iz Severne Koreje in vseh drugih držav, ki podpirajo rusko vojno v Ukrajini.

Za Severno Korejo že veljajo stroge sankcije Varnostnega sveta ZN. ZDA, Južna Koreja, Japonska in Evropska unija so v zadnjih letih večkrat sprejele posebne kazenske ukrepe proti Severni Koreji.

Resolucije Varnostnega sveta ZN izolirani državi prepovedujejo izvajanje jedrskih poskusov in preizkušanje balističnih raket, ki bi lahko bile opremljene z jedrsko bojno glavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.