Rusija napadla hotel v Zaporožju: umrla ena oseba, več ranjenih

Svet 11. Avg 202310:43 11 komentarjev
Napad na hotel Reikartz
PROFIMEDIA

V ruskem napadu na civilno stavbo v mestu Zaporožje je bil v četrtek ubit najmanj en človek, 14 pa jih je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. Šlo je za napad na hotel Reikartz, ki ga je pogosto uporabljalo tudi osebje Združenih narodov za pomoč žrtvam vojne. Združeni narodi so napad obsodili, Moskva med tem trdi, da so rakete zadele oporišče tujih plačancev.

“V civilni stavbi je izbruhnil požar, potem ko so jo okupatorji zadeli z raketo. Trenutno poročajo o smrti ene osebe,” je na Telegramu zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in objavil videoposnetek, ki prikazuje goreč avtomobil v bližini hotela Reikartz. Tega so ruske rakete zadele že v sredo, pri čemer sta umrla dva človeka, sedem pa jih je bilo ranjenih.

Napad na hotel Reikartz Napad na hotel Reikartz
PROFIMEDIA
Napad na hotel Reikartz Napad na hotel Reikartz
PROFIMEDIA
Napad na hotel Reikartz Napad na hotel Reikartz
PROFIMEDIA
Napad na hotel Reikartz Napad na hotel Reikartz
PROFIMEDIA

Župan Zaporožja Anatolij Kurtijev je sporočil, da je bilo v novem napadu ranjenih 14 ljudi, med katerimi sta tudi triletna deklica in 14-letni deček. V hotelu naj bi po navedbah ukrajinskega ministrstva za obrambo deloval tudi vrtec. Kurtijev je dodal, da so bile v napadu poškodovane še najmanj štiri stavbe. Za napad naj bi ruske sile uporabila rakete iskander.

Koordinatorka ZN za humanitarno pomoč Ukrajini Denise Brown je napad na hotel, ki ga pogosto uporablja tudi osebje ZN, obsodila kot nesprejemljivega. V preteklosti so ga med drugim uporabljali za evakuacijo civilistov iz Mariupola. Po navedbah ZN napadi na takšno civilno infrastrukturo kršijo mednarodno humanitarno pravo. Brown je Rusijo pozvala, naj preneha z “vsesplošnimi napadi” na Ukrajino.

V Moskvi so sicer zatrdili, da so v napadu zadeli oporišče tujih plačancev. “Na območju mesta Zaporožje je bila zadeta točka začasne namestitve tujih plačancev,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje