Rusija napadla ključno pristanišče, Ukrajina odgovorila z več droni

Svet 07. Sep 202310:39 5 komentarjev
Rusija z droni napadla ukrajinsko pristanišče Izmail
Rusija z droni napadla ukrajinsko pristanišče Izmail. Foto: @Sprinter99800/X

Rusija je z brezpilotnimi letalniki že četrtič v petih dneh napadla okrožje ukrajinskega pristaniškega mesta Izmail na reki Donavi ter poškodovala tamkajšnje civilne objekte in pristaniško infrastrukturo. Dva drona naj bi medtem sestrelila nad Rostovom na Donu, enega pa nad moskovskim okrožjem.

“To je četrti napad na okrožje Izmail v zadnjih petih dneh,” je na Telegramu sporočil guverner odeške regije Oleg Kiper in pojasnil, da je napad z droni šahed iranske izdelave trajal tri ure.

Po njegovih besedah so bili v njem poškodovani civilni objekti, pristaniška infrastruktura, dvigalo in upravna stavba, en človek pa je utrpel lažjo poškodbo noge.

Ukrajinske zračne sile so sicer sporočile, da je Rusija ponoči nad Ukrajino v več skupinah izstrelila skupno 33 brezpilotnih letalnikov, predvsem v smeri južnih okrožij regije Odesa. Po lastnih navedbah so jih ukrajinske sile 25 uničile.

Pristanišče Izmail na Donavi je po julijskem umiku Rusije iz sporazuma, ki je omogočal izvoz žita iz črnomorskih pristanišč, postalo glavna izvozna točka za ukrajinsko žito in druge proizvode. V zadnjem času je bil že večkrat tarča ruskih napadov, nazadnje v noči na sredo. Ruski droni so po navedbah Kijeva padli in eksplodirali na ozemlju Romunije, kar pa je Bukarešta zanikala.

Eksplozija nad Romunijo
Eksplozija nad Romunijo. Foto: Telegram/Odesa INFO/REUTERS
Eksplozija nad Romunijo
Eksplozija nad Romunijo. Foto: Telegram/Odesa INFO/REUTERS

Tudi Rusija sestrelila več dronov

Medtem je Rusija sporočila, da je njena zračna obramba davi nad Rostovom na Donu na jugu države in moskovskim okrožjem sestrelila skupno tri drone, poročajo tuje tiskovne agencije.

Eden je na tla padel zunaj mesta, drugi pa v središču Rostova, je na Telegramu sporočil guverner regije Rostov Vasilij Golubev. Dodal je, da je bil pri tem ranjen en človek, več pročelij hiš in avtomobilom pa je bilo poškodovanih.

En brezpilotni letalnik je ruska zračna obramba ponoči sestrelila tudi nad regijo Moskva. “Danes ponoči so sile zračne obrambe v Ramenskem okrožju preprečile poskus napada z dronom na Moskvo,” pa je na Telegramu zapisal moskovski župan Sergej Sobjanin. Žrtev in škode po njegovih besedah ni bilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje