Rusija omejila dostop do Facebooka

Svet 25. Feb 202219:38 0 komentarjev
facebook
PROFIMEDIA

Rusija je od danes naprej omejila dostop do družbenega omrežja Facebook.

Kot je sporočil ruski regulator za spletni nadzor Roskomnadzor, je generalno tožilstvo v dogovoru z ministrstvom za zunanje zadeve sklenilo, da družbeno omrežje Facebook prizna kot vpleteno v kršitve temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter pravic in svoboščin ruskih državljanov.

Včeraj je Facebook uvedel 90-dnevno omejitev za državno tiskovno agencijo RIA Novosti zaradi širjenja lažnih informacij. Tiskovna služba ruskega notranjega ministrstva je to potezo označila za očitno kršitev svobodo govora. Po navedbah Roskomnadzorja je Facebook cenzuriral štiri ruske medije – ruski televizijski kanal Zvezda, RIA Novosti ter spletna medija Lenta.ru in Gazeta.ru.

Roskomnadzor naj bi že v četrtek matični družbi Meta poslal zahtevo za odpravo omejitev in pojasnilo o uvedbi cenzure. V svoji izjavi je navedel tudi 23 podobnih primerov cenzure od oktobra 2020 in družbo obtožil kršitev temeljnih človekovih pravic in svoboščin ruskih državljanov.

Ministrstvo je ob tem navedlo, da te omejitve pomenijo kršitev načela prostega pretoka informacij in dostopa do njih. Meta (krovno podjetje Facebooka op. a.) ni pojasnila razlogov za ta dejanja. Prav tako pa naj se Facebook ne bi odzval na prošnjo za takojšnjo deblokado cenzuriranih ruskih medijev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!