Rusija osvaja Ukrajino tudi z izrivanjem grivne in uvajanjem rublja

Svet 01. Maj 202213:28 > 14:21 1 komentar
ruski rubelj
REUTERS/arhiv

"To je dejanje aneksije," je dejala ukrajinska varuhinja človekovih pravic po tem, ko je postalo jasno, da namerava Rusija v strateško pomembni ukrajinski regiji ob Črnem morju izriniti ukrajinsko denarno valuto in tudi uradno uvesti rusko. Uvajanje rublja tudi spodkopava ruske trditve, da si ozemlja, ki so ga zavzele ruske sile, ne namerava prisvojiti.

Rusija bo v ukrajinski regiji Herson, ki je pod njenim nadzorom in za Rusijo strateško pomembna, saj gre za pristaniško območje ob Črnem morju, kot uradno denarno valuto začela uvajati ruski rubelj, je po poročanju Al Džazire sporočil ruski uradnik Kiril Stremousov.

To spodkopava ruske trditve, da si ozemlja, ki so ga zavzele njene sile, ne želijo prisvojiti.

Stremousov je napovedal, da se bo štirimesečno prehodno obdobje uvajanja ruske denarna valute v Hersonu začelo danes. V tem času se bosta uporabljala tako ukrajinska denarna valuta (grivna) kot ruski rubelj, po štirih mesecih pa kot uradna denarna valuta samo še rubelj, je poročala ruska državna tiskovna agencija RIA Novosti. “Potem bomo plačevali le še v rubljih,” je potrdil tudi Stremousov. Kremelj te namere še ni uradno potrdil.

O tem poroča tudi britansko obrambno ministrstvo. “Rusija si od zavzetja Hersona v začetku marca prizadeva za legitimizacijo nadzora nad mestom in okolico, vključno z imenovanjem proruske uprave,” so objavili na Twitterju. Nedavno je Moskva sporočila, da je vrnitev ukrajinske oblasti “nemogoča” in napovedala zamenjavo valute. “Rusija je napovedala štirimesečno prehodno obdobje za zamenjavo ukrajinske grivne z ruskim rubljem. Rubelj se začenja uporabljati danes,” je objavilo britansko ministrstvo.

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je to obsodila in dejala, da gre za “dejanje aneksije”. Ruske sile je obtožila tudi, da želijo prebivalce Hersona z blokiranjem humanitarne pomoči izstradati. “Uvedba ruskega rublja v Hersonu je še ena huda kršitev mednarodnega prava s strani Rusije,” je povedala.

Ukrajinski župan mesta Herson Ihor Kolykhaiev se ob tem sprašuje, kako bodo valuto sploh zamenjali, če v regiji trenutno deluje le ukrajinski bančni sistem.

Mesto Herson že 60 dni pod ruskim nadzorom

Rusija je v začetku tedna sporočila, da je prevzela nadzor nad celotno regijo Herson na jugu Ukrajine. Istoimenska administrativna prestolnica je v roke ruskih čet padla kmalu po začetku invazije 24. februarja. Rusko obrambno ministrstvo je trdilo, da v regijah pod njihovim nadzorom obnavljajo “mirno življenje”. A iz Hersona tako na družbenih omrežjih kot tudi v medijih prihajajo poročila o rednih protestih proti ruski upravi.

Herson ima za Rusijo strateški pomen, je pomembno pristanišče na jugu države ob Črnem morju in Rusiji zagotavlja kopensko povezavo med polotokom Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, ter ruskimi separatističnimi območji na vzhodu Ukrajine, ki jih podpira Rusija.

Dogajanje v Ukrajini spremljamo v živo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje