Rusija po posadko na ISS pošilja prazno vesoljsko plovilo

Svet 11. Jan 202314:42 0 komentarjev
posnetek zaslona

Rusija bo po tri člane posadke na mednarodni vesoljski postaji (ISS) poslala prazno plovilo, saj je trenutno plovilo poškodovano. S poškodovanim plovilom bi astronavte vrnili zgolj v primeru posebej kritičnih razmer na ISS.

Po tri člane posadke Mednarodne vesoljske postaje (ISS) bo Rusija 20. februarja poslala novo rusko vesoljsko plovilo sojuz MS-23 brez posadke, saj se bo zaradi poškodbe njihovo plovilo moralo vrniti na Zemljo brez njih, je danes sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos.

Z novim plovilom se bodo na Zemljo vrnili ruska kozmonavta Dmitrij Petelin in Sergej Prokopjev ter Američan Frank Rubio, ki so na ISS prispeli septembra lani na plovilu sojuz, MS-22 ki je sedaj priklopljeno na vesoljsko postajo. Sredi decembra so na njem ugotovili uhajanje hladilne tekočine in se zato z njim ne bodo mogli vrniti na Zemljo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na mednarodni postaji trenutno sedem ljudi

Ni še sicer znano, kdaj se bosta Rusa in Američan vrnili na Zemljo. Njihova vrnitev je bila prvotno načrtovana za 28. marec. Načrtovano je bilo tudi, da bodo z vesoljskim plovilom sojuz MS-23 16. marca na ISS prepeljali še tri astronavte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poškodovano vesoljsko plovilo se bo vrnilo na Zemljo brez posadke, so danes še sporočili iz Roskozmosa. Niso pa izključili možnosti, da bi ga “v primeru posebej kritičnih razmer na ISS” uporabili za prevoz astronavtov.

Na krovu ISS je trenutno sedem ljudi. Ob poškodovanem sojuzu MS-22 imajo le še eno reševalno vesoljsko plovilo, s katerim bi v primeru potrebe lahko prepeljali samo štiri osebe.

Poškodba posledica “trka mikrometeorita”

Poškodbo na sojuzu so zaznali decembra, ko so kamere ameriške vesoljske agencije Nasa zabeležile uhajanje hladilne tekočine v obliki belih delcev v vesolje.

V začetni oceni vzrokov uhajanja so omenili možnost, da so poškodbe povzročili majhni meteoriti naravnega izvora, umetni ostanki v orbiti ali okvara materiala.

Roskozmos je danes izključil možnost mehanske okvare in potrdil, da so eksperimentalno dokazali, da je poškodba posledica “trka mikrometeorita”, zaradi katerega je v hladilni cevi nastala luknja s premerom “manj kot en milimeter”.

ISS je sicer eno redkih področij sodelovanja med Moskvo in Washingtonom po začetku ruske ofenzive v Ukrajini 24. februarja lani in posledičnih zahodnih sankcij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!