Ruski veto preprečil resolucijo proti oborožitveni tekmi v vesolju

Svet 25. Apr 202408:39 5 komentarjev
ruski predsednik vladimir putin
Foto: REUTERS

Rusija je v sredo vložila veto na ameriško-japonski predlog resolucije proti oborožitveni tekmi v vesolju. ZDA so zato prepričane, da država razvija satelit z jedrskim orožjem.

V Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) so se pogovarjali o ameriško-japonskem predlogu resolucije proti oborožitveni tekmi v vesolju. Rusija je vložila veto in s tem onemogočila njeno potrditev.

Kitajska se je glasovanja vzdržala. Za resolucijo, ki je skupaj imela več kot 60 sponzorjev, je glasovalo 13 članic VS ZN, med njimi tudi Slovenija.

Resolucija bi ponovno potrdila vse zaveze držav, ki so podpisnice Pogodbe o vesolju iz leta 1967, med njimi prepoved nameščanja jedrskega orožja v vesolju.

Obenem bi resolucija tudi poudarila nujnost dodatnih ukrepov, vključno s političnimi zavezami, pravno zavezujočimi instrumenti in učinkovito verifikacijo, da se prepreči oborožitvena tekma v vesolju.

ZDA: Rusija razvija satelit z jedrskim orožjem

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je po neuspehu resolucije iz Washingtona sporočil, da Rusija po ameriških podatkih razvija satelit z jedrskim orožjem. Ameriški mediji so že februarja poročali, da naj bi Rusija skušala razviti platforme za namestitev jedrskega orožja v vesolju.

“Predsednik Vladimir Putin je javno povedal, da Rusija nima nobenega namena, da bi namestila jedrsko orožje v vesolju. Če bi bilo to res, potem Rusija danes ne bi vložila veta,” je dejal Sullivan.

“Slovenija se je v dobri veri pogajala o tej resoluciji z namenom zagotavljanja varnega in miroljubnega vesolja. Glasovali smo za resolucijo, ker poudarja ključno vlogo ZN in pomen Pogodbe o vesolju iz leta 1967 kot temeljnega pravnega režima za vesoljske dejavnosti,” pa je med drugim dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar, ki je tudi izrazil globoko obžalovanje zaradi ruskega veta.

Glede na koristi, ki jih prinaša raziskovanje vesolja, je po njegovem ključno, da se to ohrani za miroljubne namene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje