Rusija s pričakovanim vetom nad resolucijo ZN o priključitvi, Kitajska vzdržana

Svet 01. Okt 202208:27 0 komentarjev
Varnostni svet
Andrew Kelly/REUTERS

Moskva je v petek v Varnostnem svetu Združenih narodov pričakovano vložila veto na predlog resolucije ZDA in Albanije, ki bi obsodila rusko priključitev štirih ukrajinskih regij. Deset članic Varnostnega sveta je resolucijo podprlo, štiri pa so se vzdržale. To so Kitajska, Indija, Gabon in Brazilija.

Rusija je vložila veto na resolucijo Združenih narodov, ki so jo pripravile ZDA skupaj z Albanijo in ki obsoja rusko aneksijo štirih ukrajinskih regij. Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj, spomnimo, na slovesnosti v Moskvi podpisal dokumente o priključitvi okupiranih ozemlji Luganska, Donecka, Hersona in Zaporožja.

Resolucijo je podprlo deset članic Varnostnega sveta. Kitajska, pomembna strateška partnerica Rusije, se je na glasovanju vzdržala. Enako so storili še Gabon, Indija in Brazilija. Je pa Kitajska po Reutersovih navedbah izrazila skrb zaradi “daljše in razširjene krize” v Ukrajini, piše tiskovna agencija Reuters.

Kitajska, ki je z Rusijo februarja sklenila strateško partnerstvo “brez omejitev”, doslej ni podprla “posebne vojaške operacije” Rusije, je pa kritizirala sankcije, ki jih je zoper Rusijo uvedel Zahod. Po stališču Pekinga bi bilo treba spoštovati “suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav”, pa tudi “legitimne varnostne skrbi”, ki jih imajo države.

Ozemlja Ukrajine, ki jih je Moskva v petek uradno priključila, obsegajo 15 odstotkov ukrajinskega ozemlja. Priključitev je največja od druge svetovne vojne, potezo pa so najbolj odločno obsodili na Zahodu.

Resolucija, ki jo je Varnostnemu svetu predstavila veleposlanica ZDA Linda Thomas-Greenfield med drugim poziva, naj države ne prepoznajo spremenjenih meja Ukrajine, dokument pa prav tako predvideva umik ruskih sil iz ukrajinskega ozemlja. Po besedah ameriške veleposlanice je poskus aneksije ozemlja suverene države kršitev načel Združenih narodov, Putin pa je “jasno kršitev mednarodnega prava” praznoval s koncertom, navaja Reuters.

Thomas-Greenfield, ki je po zasedanju poudarila, da nobena država ni glasovala z Rusijo, je napovedala, da bo Washington podporo obsodbi dejanj Rusije iskal še v Generalni skupščini Združenih narodov. “V Generalni skupščini bodo države sveta jasno in glasno rekle: Nezakonito in preprosto nesprejemljivo je, da se poskuša spremeniti meje druge države s silo,” je še dejala.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je medtem v New Yorku ponovil stališče, ki ga je v petkovem govoru ob priključitvi večkrat izpostavil tudi predsednik Putin – to je, da so prebivalci območij ukrajinskih regij priključitev k Rusiji izglasovali na referendumu.

Varnostni svet
Andrew Kelly/REUTERS

Med drugim je komentiral: “Ali resno pričakujete, da bo Rusija obravnavala in podprla takšen osnutek? In če ne, potem se izkaže, da nas namerno spodbujate k uporabi pravice veta, da bi potem lahko govorili o Rusiji, ki to pravico zlorablja”.

Po vetu je na zahtevo Rusije potekalo še zasedanje Varnostnega sveta o uhajanju plina iz plinovodov Severni tok 1 in 2, ki povezujeta Rusijo z Evropo pod Baltskim morjem. Ruski veleposlanik Nebenzija je v tej razpravi govoril o domnevnih Natovih vajah in premikih helikopterjev na tem območju ter citiral februarsko izjavo ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je ob takratnem obisku nemškega kanclerja Olafa Scholza dejal, da bo v primeru ruske invazije poskrbel, da Severnega toka 2 ne bo več.

Rusija torej za sabotažo obtožuje ZDA, namestnik ameriške veleposlanice Richard Mills pa je Moskvo obtožil, da spodbuja teorije zarote. “Rusija želi odvrniti našo pozornost od obravnave glavnega vprašanja, ki je nadaljevanje agresije proti Ukrajini in uničevanje civilne infrastrukture na ukrajinskem suverenem ozemlju,” je dejal Mills.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!