Težave s profilom s pričevanji o domnevnih spolnih zlorabah

Slovenija 25. Avg 202222:35 > 26. Avg 2022 11:57
nasilje nad ženskami
Fotografija je simbolična. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Potem ko je bil v četrtek z Instagrama dvakrat umaknjen profil, na katerem so bili objavljeni anonimni zapisi o domnevnih spolnih in drugih zlorabah kulturnika Dušana Josipa Smodeja, je ta spet aktiven. Profil je zdaj predvidoma spet v rokah osebe, ki ga je prvotno ustvarila. Tako namreč pravi skupina oseb, ki je profil upravljala v vmesnem času. Policija vse žrtve še naprej poziva, naj morebitne zlorabe prijavijo. "Strah žrtev pred izpostavljanjem ne priča o tem, da domnevne zlorabe niso bile tako hude, pač pa ravno o nasprotnem. Bile so tako hude, da se žrtvam molk zdi manjše zlo od podoživljanja travm," je opisala skupina, ki je profil upravljala v zadnjih dneh. Žrtve se v stiski lahko obrnejo tudi na Društvo SOS, Društvo za nenasilno komunikacijo in Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja – PIC.

Potem ko je bil v četrtek pozno popoldan z družbenega omrežja Instagram umaknjen profil, ki opozarja na domnevne spolne zlorabe, nasilje in finančna oškodovanja Dušana Josipa Smodeja, je ta spet aktiven. Kot smo poročali, je profil z imenom Proti nasilju Dušana Smodeja ustvarjen pred približno dvema tednoma, na njem pa se je nabrala kopica anonimnih pričevanj o domnevnih kaznivih dejanjih kulturnika in zastopnika društva za sodobno umetnost Fotopub.

Kot smo izvedeli, je oseba, ki je profil ustvarila, tega po nekaj dneh predala v upravljanje skupini drugih oseb. Ta skupina je komunicirala z mediji in nadaljevala objave izpovedi, saj je presodila, da za to obstaja širok javni interes. Za nadaljevanje upravljanja profila se je skupina odločila tudi zato, ker je Smodej v prvem odzivu navajal, da je le žrtev izsiljevanja znanke, skupina pa se je zbala, da mu bo na tak način uspelo prikriti veliko število zlorab. Nato pa se je oseba, ki je profil prvotno ustvarila, odločila, da želi vnovič prevzeti njegovo upravljanje. V četrtek je oseba, ki je profil ustvarila in znova prevzela upravljanje, profil proti_nasilju_dusana_smodeja tudi izbrisala (v četrtek je profil najprej izginil sredi dneva, nato se je spet pojavil, še enkrat pa je bil izbrisan proti večeru). Zdaj je spet aktiviran. V petek ob 11.17 je oseba, ki upravlja profil, v Instagram zgodbi delila zapis, da je na profilu res prišlo do zmede, ampak še vedno imajo isti cilj, zato se bodo borili še naprej.

Kaj pravi skupina, ki je profil upravljala v vmesnem obdobju?

Skupina oseb, ki je vmes prevzela upravljanje profila, zagotavlja, da je identiteta oseb, ki so svoja pričevanja posredovale, skrbno varovana, prav tako so dosedanje objave in pričevanja ustrezno arhivirani.

“Že od začetka je imela ta stran en in samo en namen: dati platformo osebnim izpovedim ljudi ter s tem dati moč žrtvam. Vodila ga je anonimna skupina aktivistov, ki je bila z domnevnimi žrtvami in oškodovanci Dušana Smodeja bolj ali manj posredno povezana. Družila nas je želja po tem, da to, kar je leta veljalo za javno skrivnost, končno zares postane javno. Kako globoko zares sega zadeva in kako široko se bo afera razširila, si nihče izmed nas ne bi mogel predstavljati,” je sporočila skupina, ki je profil upravljala v zadnjih dneh.

“Sedaj, ko je zadeva dosegla medije, politiko, nevladne organizacije in policijo, se čutimo dolžne priznati, da je stvar mnogo večja od nas ter se do neke mere umakniti. Sami namreč nismo ne pravna organizacija niti zares homogena entiteta in nimamo ne pristojnosti ne kvalifikacij za nudenje dolgotrajnejše podpore žrtvam spolnega in drugega nasilja,” je sporočila skupina oseb in dodala, da kazenski postopek zoper omenjenega kulturnika še ni bil sprožen.

“Poudarjamo, da strah žrtev pred izpostavljanjem ne priča o tem, da domnevne zlorabe niso bile tako hude, pač pa ravno o nasprotnem. Bile so tako hude, da se žrtvam molk zdi manjše zlo od podoživljanja travm. Ne priča tudi nujno o nekompetentnosti pristojnih organov ter nevladnih organizacij, pač pa obratno. Priča o kompetentnosti Smodeja kot domnevnega storilca: pričevanja rišejo sliko človeka, ki je znal pametno izkoristiti siva področja. Zabrisati meje med kaznivim ter legalnim, med privolitvijo ter zlorabo, med prijateljstvom in izkoriščanjem, med nedolžnimi provokacijami ter grobim ustrahovanjem. S tem je žrtvam, aktivistom, policiji ter pravnemu sistemu že vnaprej načrtno zvezal roke,” so še zapisali v skupini.

Na koga naj se žrtve obrnejo?

Policija je že konec preteklega tedna začela preverjati informacije o sumih kaznivih dejanj, povezanih s primerom, ter pozivati žrtve, naj morebitne zlorabe tudi uradno prijavijo. “Skupina policistov in kriminalistov preverja okoliščine in zbira informacije za potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti,” so v četrtek popoldan sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Dodali so, da bo policija vsem žrtvam nudila pomoč in nasvete, jih seznanila z možnostmi in različnimi oblikami pomoči ter jih napotila na ustrezne strokovne službe. “Ves čas našega postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, zagovornika in informiranja o našem postopku,” so sporočili.

Žrtve se v stiski lahko obrnejo tudi na Društvo SOS, Društvo za nenasilno komunikacijo in Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja – PIC, kjer bodo dobile možnost zastopnika, lahko se dogovorijo tudi za anonimno ali skupinsko svetovanje. Za pomoč pri omenjenih organizacijah lahko žrtve zaprosijo tudi, če ne načrtujejo prijave na policijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.