Rusija Srbiji obljubila nespremenjeno ceno plina čez zimo

Svet 25. Nov 202117:58 1 komentar
Putin
Mikhail Klimentyev/REUTERS

V prihodnjega pol leta se cena ruskega plina ne bo višala in bo ostala pri 270 dolarjih za tisoč kubičnih metrov, je po današnjem srečanju z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom povedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Kot je še dodal za srbske medije, je ruska stran obljubila tudi "povečanje količine plina za teh šest mesecev in fleksibilnost".

Dobava ruskega plina Srbiji je bila glavna tema današnjega obiska Vučića v Rusiji pogovorov, kar je bilo povsem pričakovano. Srbija je namreč v celoti odvisna od ruskega plina, desetletna pogodba, ki jo ima sklenjeno z ruskim distributerjem plina, energetskim gigantom Gazpromom, pa se izteče konec letošnjega leta, na svoji spletni strani piše Radio Svobodna Evropa.

Že nekaj časa tako potekajo pogajanja o novem aranžmaju, ki so spričo aktualne plinske krize v Evropi in rekordno visokih cen plina, ki dosegajo tisoč dolarjev na tisoč kubičnih metrov, posebej zanimiva tudi za širšo javnost. Vučić je danes povedal, da sta s Putinom govorila o pogojih nove pogodbe, a da o podrobnostih ne more govoriti, dokler ta ne bo podpisana. Je pa zatrdil, da bo za obdobje prihodnjih šest mesecev, do podpisa pogodbe, cena plina za Srbijo ostala enaka.

Je bila cena že vnaprej dogovorjena?

Putin je sicer danes med srečanjem s srbskim kolegom dejal, da bosta strani zagotovo našli sprejemljivo rešitev za ceno ruskega plina v Srbiji. “Mislim, da se bomo dogovorili, pristojnim subjektom bomo naročili, naj zaključijo ta posel. V vsakem primeru bomo našli takšno rešitev, ki bo zagotovo sprejemljiva za naše srbske prijatelje,” so Putinovo izjavo na srečanju v Sočiju navedli v Kremlju.

Kot je še pred samim srečanjem danes na spletni strani poročala srbska izdaja sicer nemškega Deutsche Welle, je Moskva predlagala, da se cena plina za Srbijo s 1. januarjem zviša s sedanjih 270 na kar 790 dolarjev na tisoč kubičnih metrov. Vučić naj bi medtem v Soči odšel v upanju, da bo ta cena na koncu nekje pri 500 dolarjih. Srbski mediji so obisk glasno napovedovali že več dni in ga ocenjevali kot veliko preizkušnjo za Vučića. Sam predsednik je za ruske medije dramatično izjavil, da se bo iz Rusije domov vrnil “ali kot poveljnik ali kot pokojnik”.

A po drugi strani nekateri v Srbiji, tako piše Deutsche Welle, trdijo, da je nova cena ruskega plina že dogovorjena in da gre pri vsej dramatizaciji zgolj za namerno politično izkoriščanje tega vprašanja z namenom, da se ugoden dogovor nato prikaže kot sad velike diplomatske teže Vučića v svetu.

Plin
Laszlo Balogh/REUTERS

Odnosi med državama na najvišji ravni

Oba predsednika sta danes še poudarila, da so odnosi med državama na najvišji ravni in so se kljub pandemiji v zadnjem času še okrepili. Putin namerava tako v prihodnjem letu obiskati Srbijo, medtem ko srbsko premierko Ano Brnabić v Moskvi pričakujejo že decembra. Posebej sta poudarila odlično sodelovanje na vojaško-tehničnem področju, Putin pa je tudi izrazil polno podporo Rusije srbskim stališčem glede Kosova. Njuno srečanje je po poročanju srbskih medijev trajalo dlje, kot je bilo napovedano, in se je po uradnem delu nadaljevalo z bolj neformalnim kosilom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje