Rusija zdaj išče tudi brata Alekseja Navalnega

Svet 20. Feb 202419:01 0 komentarjev
Oleg in Aleksej Navalni
Foto: PROFMEDIA

Na seznam iskanih oseb je rusko notranje ministrstvo uvrstilo Olega Navalnega, brata preminulega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. Olegu Navalnemu je sodišče zaradi pozivov k udeležbi shoda v podporo njegovemu bratu izreklo pogojno zaporno kazen, od leta 2021 pa se je za njim izgubila vsaka sled.

Rusko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da je na seznam iskanih oseb uvrstilo Olega Navalnega, brata preminulega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. Zoper njega so namreč uvedli novi kazenski postopek, katerega podrobnosti pa za zdaj še niso znane, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Moskovsko sodišče je leta 2021 Olegu Navalnemu izreklo enoletno pogojno kazen, ker je Ruse pozival, naj se udeležijo shoda v podporo njegovemu bratu. S tem pa je kršil omejitve, uvedene zaradi covida-19. Zaradi kršitve pogojne kazni je bil nato februarja 2022 v odsotnosti obsojen na eno leto zapora.

Kje trenutno prebiva Oleg Navalni, sicer ni znano. Leta 2021 je namreč odpotoval na Ciper in se ni več vrnil v Rusijo, poroča spletni portal Euronews.

Aleksej Navalni je umrl v petek v zaporu na skrajnem severu Rusije. Kaj je bil razlog za smrt najostrejšega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina, uradno ni znano. V Rusiji obtožbe, da je Navalnega ubil Kremelj, ostro zavračajo, prav tako pa so danes zavrnili možnost mednarodne preiskave okoliščin smrti, k čemur je pozvala Evropska unija.

Ruske oblasti trupla Navalnega družini zaradi analize še ne bodo predale tako kmalu. V ponedeljek se je s političnim vrhom Evropske unije sestala žena opozicijskega politika Julija Navalna, slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon pa je po zasedanju zunanjih minstrov EU dejala, da smrt Navalnega ne bo šla mimo neopaženo mimo Unije ter da se pogovarjajo o možnih ukrepih zoper Rusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!