Truplo Navalnega bodo še zadržali: “Skrivajo ga, da bi prikrili sledi umora”

Svet 19. Feb 202412:57 > 19:14 7 komentarjev
Slika Alekseja Navalnega pred rusko ambasado v Haagu
Slika Alekseja Navalnega pred rusko ambasado v Haagu (Foto: PROFIMEDIA)

Svojci pokojnega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega še dva tedna ne bodo dobili njegovega trupla. Kot so sporočili tiskovni predstavniki pokojnika, so se ruske oblasti odločile za 14-dnevno kemično analizo. "Navalnega skrivajo, da bi prikrili sledi umora. Ta 14-dnevna kemična analiza je popolna laž," meni tiskovna predstavnica pokojnega politika Kira Jarmiš.

Ruski preiskovalci svojcem še vsaj dva tedna ne bodo izročili trupla pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. “Preiskovalci so Aleksejevi materi Ljudmili Navalni in odvetnikom povedali, da trupla ne bodo izročili in da bodo v naslednjih 14 dneh opravili kemično analizo,” je pojasnila tiskovna predstavnica pokojnega politika Kira Jarmiš. “Še enkrat ponavljam, Navalnega skrivajo, da bi prikrili sledi umora. Ta 14-dnevna kemična analiza je popolna laž,” je še dodala.

Jarmiš je od oblasti še pred najavo zahtevala, da truplo Navalnega nemudoma predajo svojcem. Materi pokojnika niso dovolili vstopa v mrtvašnico, kjer naj bi bili njegovi posmrtni ostanki. Tiskovna predstavnica Jarmiš je zapisala, da je Ljudmila Navalna v zgodnjih jutranjih urah v družbi odvetnikov prispela pred mrtvašnico, a ji tamkajšnji uslužbenci vstopa niso dovolili, enega od njenih spremljevalcev pa naj bi fizično potisnili ven.

Tudi vzrok smrti še ni znan, oblasti pa so uvedle preiskavo. Kot je danes pojasnila Jarmiš, vzrok smrti še vedno ostaja “nedoločen”.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je navedel, da je preiskava smrti Navalnega v teku in ponovno obsodil izjave, ki odgovornost za njegovo smrt pripisujejo Rusiji. Ob tem je pojasnil, da ne more povedati, kdaj bo truplo izročeno družini, češ da to ni v pristojnosti predsednikovega urada.

Zakrožil posnetek skrivnostnega konvoja

Eden od ruskih medijev je sicer danes objavil posnetek, ki naj bi prikazoval konvoj, ki prevaža truplo Navalnega, poroča Dnevnik.hr. Na posnetku varnostnih kamer, ki jih je objavil ruski medij Mediazona, je moč videti konvoj štirih kombijev v spremstvu službenih vozil blizu zapora, v katerem je bil zaprt Navalni. Kot piše omenjeni medij, je tovrstni konvoj za to območje neobičajen, zato utemeljeno sklepajo, da je v enem od vozil tudi truplo opozicijskega voditelja.

Medij med drugim razkriva, da naj bi zdravniki nujne pomoči v zapor, kjer se je zgrudil Navalni, prišli v zgolj sedmih minutah. Kljub takojšnjemu oživljanju mu niso mogli več pomagati. Kot je dejal eden od reševalcev, naj bi nato truplo premestili v bolnišnico v mestu Labitnangi, od tam pa v mrtvašnico v kraju Salehard. Konvoj so na poledenelih cestah območja med tema mestoma opazili v noči s 16. na 17. februar. To je tudi edina cesta, ki vodi v ta del, še navaja Dnevnik.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje