Ministrica Fajon: Smrt Navalnega ne bo šla neopaženo mimo EU

Svet 19. Feb 202418:20 2 komentarja
Tanja Fajon
Foto: Borut Živulovič/BOBO

"O možnih ukrepih se na ravni ministrov še dogovarjamo, tako da zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo nas," je o možnem ukrepanju Evropske unije proti Rusiji zaradi smrti Alekseja Navalnega dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministrica je še pozdravila besede Aleksejeve soproge Julije Navalne, da bo nadaljevala soprogovo delo in se borila za svobodo svoje države.

V EU se dogovarjajo o možnih ukrepih v odgovor na petkovo smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. “O možnih ukrepih se na ravni ministrov še dogovarjamo, tako da zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo nas,” je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ministrica je še pozdravila sporočilo soproge umrlega Julije Navalne na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, da Rusija ni predsednik Vladimir Putin in da Putin ni Rusija ter da bo ruski predsednik odgovarjal za vse storjene zločine. “To je tudi naše sporočilo, ko gre za odgovornost,” je dejala.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je po srečanju ministrov z Julijo Navalno zagotovil, da bo Moskva odgovarjala. Borrell je prek družbenega omrežja X sporočil, da bosta Putin in njegov režim odgovarjala za smrt Alekseja Navalnega. “Še naprej bomo podpirali rusko civilno družbo in neodvisne medije,” je še zapisal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je Navalno na današnje zasedanje zunanjih ministrov EU povabil po petkovi smrti ruskega opozicijskega voditelja, ki je umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti še ni znan, številni zahodni voditelji pa so odgovornost pripisali ruskemu predsedniku.

Pokojnikova vdova je danes zagotovila, da bo nadaljevala soprogovo delo in se borila za svobodo svoje države.

Da boj za svobodo živi naprej, je po srečanju z Navalno v Bruslju sporočil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “Vi in vaša družina ste izgubili moža in očeta. Svet pa je izgubil bojevnika, ki se ni nikoli nehal zoperstavljati zatiranju s strani Rusije,” je zapisal na omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje