Rusija zavrača možnost, da bi Ukrajino v Moskvi zastopala Švica

Svet 11. Avg 202214:29 0 komentarjev
Švica, Moskva
Švicarsko veleposlaništvo v Moskvi (PROFIMEDIA)

Ukrajina je zaprosila Švico, naj jo diplomatsko zastopa v Rusiji, a se oblasti v Moskvi s tovrstnim zastopništvom ne strinjajo. Kot je pojasnila ruska stran, je Švica po tem, ko je proti Rusiji uvedla sankcije, izgubila status nevtralne države.

Ruske oblasti so zavrnile možnost, da bi Kijev v Moskvi diplomatsko zastopala Švica. Pojasnile so, da je Švica z uvedbo sankcij proti Rusiji izgubila status nevtralne države in ne more delovati niti kot posrednik niti kot zastopnik tujih interesov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Žal je Švica izgubila status nevtralne države in ne more delovati niti kot posrednik niti kot zastopnik interesov,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Ivan Nečajev in pri tem pojasnil, da Švica podpira vlado v Kijevu in je uvedla sankcije proti Rusiji. “Popolnoma nerazumljivo je, kako lahko s takšnim ravnanjem nekdo ponudi posredovanje, zastopanje ali druge storitve dobre volje,” je še dodal.

Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja pričel z invazijo na Ukrajino, je Švica, ki slovi po svoji nevtralnosti, sporočila, da je pripravljena zagotoviti diplomatsko pomoč in biti posrednik.

V Bernu so v sredo potrdili, da je Ukrajina zaprosila Švico, naj jo diplomatsko zastopa v Rusiji, nakar je švicarsko zunanje ministrstvo opozorilo, da bodo na tak dogovor morali pristati tudi v Moskvi.

Švica ima sicer dolgo tradicijo delovanja kot zaščitna sila in predstavlja druge države, kjer te nimajo svojega diplomatskega predstavništva. Prvič je to vlogo odigrala med francosko-prusko vojno v letih 1870 in 1871. Od takrat je imela podobne mandate že mnogokrat. Med drugim zastopa ameriške interese v Iranu ter iranske v Kanadi in Egiptu, zastopa pa tudi Rusijo v Gruziji in obratno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!