Rusijo zapustil odvetnik Navalnega Pavlov

Svet 07. Sep 202117:39 0 komentarjev
Ivan Pavlov
Maxim Shemetov/REUTERS

Vidni zagovornik človekovih pravic v Rusiji, odvetnik Ivan Pavlov, ki se je znašel pod pritiskom ruskih oblasti, je danes sporočil, da je zapustil državo. Pavlov je med drugim zastopal organizacijo zaprtega voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega.

“Vse so mi prepovedali,” je danes objavil 50-letni Ivan Pavlov, ki ne more več opravljati svojega dela kot odvetnik, saj so mu ruske oblasti med drugim prepovedale dostop do svetovnega spleta in drugih komunikacijskih kanalov. Prepovedali so mu tudi pogovore s klienti in odvetniškimi kolegi.

Odpotoval je v Gruzijo

“A prepovedi niso veljale za eno stvar: možnost, da zapustim državo,” je še sporočil Pavlov. Dodal je, da so mu sledili tudi na dan odhoda vse do letališča, niso ga pa ovirali, ko se je vkrcal na letalo. “Sedaj sem emigrant,” je še dejal Pavlov in razkril, da je trenutno v Gruziji. Delo odvetnika namerava nadaljevati v tujini. Ob tem je izrazil upanje, da se bo nekega dne lahko vrnil v domovino.

Nedavno je bil Pavlov sam predmet preiskave ruske obveščevalne službe FSB in so ga aprila tudi začasno pridržali zaradi očitka, da je javno objavil podatke o novih preiskavah svojih klientov. Pavlov, nagrajen zaradi svojih prizadevanj za človekove pravice, je v Sankt Peterburgu vodil odvetniško pisarno Komanda 29, ki je zastopala politične obtožence.

Med drugim je pisarna zastopala tudi organizacijo Navalnega, ki so jo ruske oblasti medtem že razglasile za ekstremistično. S svojim delom je bil Pavlov deležen tudi mednarodne pozornosti; med drugim je zastopal bivšega novinarja Ivana Safronova, ki je obtožen veleizdaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!