Zgornji dom ruskega parlamenta odobril, da ruski vojaki odpotujejo v tujino

Svet 22. Feb 202213:11 > 20:23 1 komentar
Ruska vojska
PROFIMEDIA

Poslanci ruske dume so ratificirali pogodbi o prijateljstvu, sodelovanju in vzajemni podpori, ki jih je z voditeljema Donecka in Luganska v ponedeljek podpisal Putin. Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko je danes povedal, da ruski vojaki še niso bili napoteni v Doneck in Lugansk, čeprav podpisani pogodbi predvidevata to možnost. Kasneje je zgornji dom ruskega parlamenta ugodil prošnji predsednika Vladimirja Putina in sprejel odločitev, da ruski vojaki lahko odpotujejo na tuje. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po izrednem sestanku zaveznic in Ukrajine sporočil, da vse kaže, da Rusija še naprej načrtuje obsežen napad na Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zgornji dom ruskega parlamenta prosil za dovoljenje, da v tujino napoti ruske vojake. Zgornji dom parlamenta je predsednikovi prošnji ugodil: odločitev je podprlo skupno 153 ruskih svetnikov, proti ni bil nihče. Po včerajšnjem televizijskem nagovoru je Putin na kratki tiskovni konferenci dejal, da dogovor iz Minska ne obstaja več. Ob tem je ponovil, da bi bila najboljša odločitev za Ukrajino, da opusti svoje ambicije o pridružitvi Natu in dodal, da je “do zob oborožena Ukrajina protiruska in nesprejemljiva”.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko je pred odločitvijo zgornjega doma parlamenta sporočil, da Rusija “za zdaj” ne namerava poslati vojakov na vzhod Ukrajine, vendar bo to storila v primeru “grožnje”. Po informacijah Moskve in separatistov v Donecku danes na konfliktnem območju na vzhodu Ukrajine ni bilo ruskih vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je danes dejal še, da Rusija priznava meje Donecka in Luganska, kot jih razumejo separatisti in kot je zapisano v njihovi ustavi. S tem se možnost za večji konflikt v bližnji prihodnosti povečuje. Treba je namreč opozoriti, da ima dve tretjini tega območja, ki ga Rusija po Putinovih besedah priznava kot del samooklicanih ljudskih republik, dejansko pod nadzorom ukrajinska vojska.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po izrednem sestanku zaveznic in Ukrajine sporočil, da vse kaže, da Rusija še naprej načrtuje obsežen napad na Ukrajino. Najnovejše poteze Rusije so po njegovih besedah nadaljnja invazija že napadene države, saj se je ruska invazija Ukrajine zgodila že leta 2014. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je danes sporočil, da je preklical vabilo na pogovore ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu.

Ruski zunanji minister Lavrov je danes javno preizprašveal suverenost Ukrajine, češ da vlada v Kijevu ne predstavlja “konstitutivnih delov države”, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Potem ko je ruski predsednik Putin priznal neodvisnost Donecka in Luganska, je ruska duma danes soglasno ratificirala pogodbi o prijateljstvu, sodelovanju in vzajemni podpori, ki jih je z voditeljema Donecka in Luganska včeraj podpisal Putin. Tiskovna agencija Tass je poročala, da so poslanci izid glasovanja pospremili s stoječimi ovacijami.

Ne le ruska duma, tudi parlamenta v Donecku in Lugansku sta že ratificirala pogodbi o prijateljstvu, sodelovanju in vzajemni podpori, navaja ruska televizija RT. Po navedbah tega medija sta Doneck in Lugansk s tem še uradno odprla vrata ruski vojaški in finančni pomoči.

Doneck
Alexander Ermochenko/REUTERS

Potem ko je ruska duma danes ratificirala dogovora o sodelovanju Moskve s separatističnima republikama, je Rudenko pojasnil, da dogovora vključujeta zagotavljanje “vojaške pomoči”. Vendar je poudaril, da se treba izogibati “špekulacijam” o napotitvi vojakov. “Za zdaj nihče ne namerava ničesar nikamor pošiljati. Če bo grožnja, bomo pomagali v skladu z ratificiranimi pogodbami,” je dodal.

“Želimo se zanesti na lastne moči,” je na ruski državni televiziji dejal vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Denis Pušilin in dodal, da poteka mobilizacija moških v regiji, poroča dpa.

Ruska duma
PROFIMEDIA

Rusko priznanje Donecka in Luganska je podprla tudi Sirija. “Sirija podpira odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina o priznanju republik Lugansk in Doneck,” je po navedbah sirske državne televizije sporočil sirski zunanji minister Faisal Mekdad, ki je obiskal Moskvo. Mekdad je to, “kar Zahod dela Rusiji”, primerjal s škodo, ki jo je povzročil njegovi državi. Sirija je tudi sicer ena izmed peščice držav, ki poleg Rusije podpira neodvisnost Abhazije in Južne Osetije.

Ukrajina je danes medtem na posvetovanja v domovino poklicala vodjo svojega predstavništva v Moskvi, odpravnika poslov Vasila Pokotila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem na novinarski konferenci dejal, da razmišljajo o prekinitvi diplomatskih odnosov z Rusijo. Zelenski je Rusijo obtožil, da “s tem ustvarja pravno podlago za nadaljnjo vojaško agresijo proti Ukrajini in s tem krši vse možne mednarodne obveznosti”.

Rusko zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da iz Ukrajine umika vse svoje diplomate. V izjavi so opozorili, da so bili njihovi diplomatski predstavniki večkrat tarča nasilnih dejanj. Umik naj bi stekel v kratkem.

Madžarska bo zaradi stopnjevanja napetosti med Rusijo in Ukrajino na ukrajinsko mejo poslala vojsko, je danes sporočil madžarski obrambni minister Tibor Benko. Madžarski vojaki na meji se morajo pripraviti na prihod beguncev in poskrbeti za druge humanitarne naloge, je dejal, poroča madžarska tiskovna agencija Mti.

Pred pogovorom z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinknom je njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba pozval Zahod k okrepljeni dobavi orožja Ukrajini, s čimer bi ji po njegovih besedah pomagal zoperstaviti se Rusiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje