Putin za napad krivi islamiste, a se sprašuje, zakaj so želeli v Ukrajino

Svet 25. Mar 202408:01 > 20:00 14 komentarjev
vladimir putin
Vladimir Putin se je poklonil žrtvam terorističnega napada. (Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina so smrtonosni napad v koncertni dvorani blizu Moskve povzročili radikalni islamisti. Ob tem je dodal, da so napadalci poskušali pobegniti v Ukrajino, in se vprašal, zakaj.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izjavil, da so za petkov smrtonosni napad v koncertni dvorani v predmestju Moskve krivi radikalni islamisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je dodal, da so napadalci poskušali pobegniti v Ukrajino, in se vprašal, zakaj. “Vemo, da so zločin zagrešili radikalni islamisti, proti ideologiji katerih se že stoletja bori sam islamski svet,” je na ruski televiziji dejal Putin.

Ruski predsednik je že v soboto obljubil kaznovanje odgovornih za napad in ga kljub temu, da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezoval z Ukrajino. Tudi danes je dejal, da so napadalci hoteli pobegniti v Ukrajino.

“Seveda je treba odgovoriti na vprašanje, zakaj so teroristi po storjenem zločinu poskušali oditi v Ukrajino? Kdo jih je tam čakal?” je vprašal ruski voditelj, ki je nedavno osvojil že peti mandat na čelu največje države na svetu.

vladimir putin
Vladimir Putin se je poklonil žrtvam terorističnega napada. (Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

V Kijevu odgovornost za vpletenost v napad odločno zavračajo.

Odredili pripor za še tri osumljence

Pred tem je sodišče v Moskvi danes v povezavi z napadom odredilo pripor za še tri osumljence. Tako kot četverico napadalcev, za katere so oblasti dvomesečni pripor odredile v nedeljo, so tudi trojico moških obtožili terorizma. Trojica bo v priporu ostala do 22. maja, navaja AFP.

Ruske oblasti so v soboto – dan po napadu, v katerem je bilo ubitih 137 ljudi, ranjenih pa 180 – sporočile, da so aretirali 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno v napadu. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti.

Rusko sodišče je v nedeljo četverici odredilo dvomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Vsi štirje so obtoženi terorizma in jim grozi dosmrtna zaporna kazen. Sodišče je sporočilo, da sta dva obtoženca priznala krivdo. Med sojenjem so bili domnevni napadalci videti hudo poškodovani.

Osumljenci za moskovski teroristični napad na sodišču
Eden od osumljenih. (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski predsednik Putin je obljubil kaznovanje odgovornih za napad. Odgovornost za teroristični napad je že v petek prevzela Islamska država, Putin in tudi nekateri drugi ruski uradniki pa so ga povezali z Ukrajino. Putin je sicer glede na poreklo osumljenih napadalcev v nedeljo opravil telefonski pogovor s predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, ki je opozoril, da “teroristi nimajo državljanstva”.

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus v severnem moskovskem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ki je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje