Ruska vesoljska kapsula se je kljub poškodbi uspešno vrnila z ISS

Svet 28. Mar 202317:28 2 komentarja
Sojuz
PROFIMEDIA

Poškodovana ruska vesoljska kapsula Sojuz MS-22 je danes po svoji odpravi na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) uspešno pristala na Zemlji. Kapsula brez posadke na krovu je z ISS dostavila znanstveno opremo in rezultate znanstvenih raziskav, opravljenih v vesolju. Med drugim gre rezultate poskusov gojenja gob in proizvodnje probiotičnih pijač v vesolju.

Poškodovana ruska vesoljska kapsula Sojuz MS-22 se je danes uspešno vrnila z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kapsula brez posadke na krovu je z ISS dostavila znanstveno opremo in rezultate znanstvenih raziskav, opravljenih v vesolju.

Kapsula se je z ISS odklopila okrog 10. ure po srednjeevropskem času in manj kot dve uri pozneje “s pomočjo padala samodejno pristala” približno 150 kilometrov jugovzhodno od mesta Žežkažgan v Kazahstanu, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, ki je pristanek prenašala v živo prek spleta.

Zaradi občutljivega tovora je bilo treba kapsulo spustiti previdno, s pomočjo padala. Tik preden je padla na tla, so motorji začeli uravnavati hitrost. Kapsulo bodo po navedbah dpa zdaj pregledali ruski strokovnjaki.

Sojuz
PROFIMEDIA

Na krovu ni bilo posadke, vendar pa je kapsula z ISS na Zemljo dostavila znanstveno opremo in rezultate raziskav, opravljenih na vesoljski postaji. Šlo je za baterijo za vesoljsko obleko ter rezultate poskusov gojenja gob in proizvodnje probiotičnih pijač v vesolju.

Prvotno je bilo načrtovano, da bi se s kapsulo Sojuz MS-22 na Zemljo vrnila ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin ter ameriški astronavt Frank Rubio, a je bila njihova vrnitev ocenjena kot preveč tvegana, potem ko so pred nekaj meseci odkrili uhajanje tekočine iz hladilnega sistema kapsule. Iztekanje je verjetno povzročil mikrometeorit.

Sojuz
Poškodba na kapsuli (Vir: Roscosmos/REUTERS)

Po načrtih naj bi se Prokopjev, Petelin in Rubio, ki so 15. septembra lani na krovu kapsule MS-22 odpotovali na ISS, še letos vrnili z nadomestnim vesoljskim plovilom Sojuz MS-23, ki se je februarja priklopilo na vesoljsko postajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje