Ruske oblasti ne načrtujejo novih ustavitev dobav plina

Gospodarstvo 09. Jun 202220:22 6 komentarjev
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Ruska vlada trenutno ne namerava ustaviti dobave plina nobeni državi več, je po navedbah ruskih virov povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Države, ki ne prejemajo več zemeljskega plina iz Rusije, so Poljska, Bolgarija, Finska, Nizozemska in Danska. Za zdaj na ta seznam ne bodo dodali novih držav.

“Sistem deluje, bil je prilagojen in tisti, ki prejemajo plin, že delajo po novem sistemu,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ruski predsednik Vladimir Putin je marca namreč odredil nov plačilni sistem kot odziv na sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino.

V postopku morajo stranke odpreti posebne račune pri ruski državni banki Gazprombank. Tam lahko račune plačujejo v evrih ali dolarjih kot prej. Banka prejeti denar pretvori v rublje in ga nakaže ruskemu energetskemu podjetju Gazprom.

Evropska komisija meni, da sankcije EU niso kršene, če podjetja plačila na račun pri Gazpromu izvajajo v evrih ali dolarjih, kot je določeno v pogodbah. Poljska, Bolgarija, Finska, Nizozemska in Danska pa so prehod na novo shemo zavrnile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje