Ruske oblasti sporočile, da so nad Belgorodom sestrelile tri ukrajinske rakete

Svet 15. Mar 202316:00 1 komentar
Harkov
Harkov (PROFIMEDIA)

Ukrajina in Rusija sta izmenjali obtožbe o raketnem obstreljevanju, evropski poslanci pa so medtem pozvali k poglobitvi sankcij zoper beloruske oblasti, ki jih vodi predsednik Aleksander Lukašenko.

Ruski sistem zračne obrambe je v torek zvečer nad obmejno regijo Belgorod sestrelil tri ukrajinske rakete, so danes sporočile lokalne oblasti v tej jugozahodni ruski regiji. O napadih poročajo tudi lokalni predstavniki na ukrajinski strani meje, kjer naj bi ruski izstrelki zadeli Harkov. V obeh primerih ni poročil o žrtvah.

“Sistem zračne obrambe je nad Belgorodom in belgorodskim okrožjem sestrelil tri rakete. Razbitine so zadele stanovanjski sektor Belgoroda. Nastala je škoda,” je prek Telegrama sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Župan Belgoroda Valentin Demidov je dejal, da je bilo poškodovanih več stanovanjskih objektov.

Po navedbah ruskih virov so ukrajinske sile od začetka ruske invazije februarja lani regijo večkrat obstreljevale. Od začetka vojne naj bi v teh domnevnih napadih umrlo več civilistov, številni ljudje pa naj bi bili ranjeni. Nazadnje je Gladkov v ponedeljek sporočil, da je zračna obramba prestregla štiri ukrajinske rakete.

Belgorod leži nedaleč od ukrajinske meje, manj kot 80 kilometrov od Harkova, ki je po navedbah tamkajšnjega župana Igorja Terehova danes bil tarča ruskega obstreljevanja, pri čemer naj bi tudi nastala zgolj materialna škoda, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Danska bo letos ustanovila sklad za pomoč Ukrajini v vrednosti sedmih milijard danskih kron oziroma 940 milijonov evrov, je danes sporočilo dansko finančno ministrstvo. Pobudo, sestavljeno iz vojaške, humanitarne in gospodarske pomoči, sta podprli tako vlada premierke Mette Frederiksen kot tudi velika večina poslancev v danskem parlamentu.

Evropski poslanci pozvali k uvedbi novih sankcij proti Belorusiji

Evropski parlament je zaradi sistematičnega zatiranja demokracije in kršitev človekovih pravic v Belorusiji danes pozval k sprejetju novih sankcij proti beloruskemu režimu.

V resoluciji je pozval k preiskavi zločinov, ki jih je zagrešil režim Aleksandra Lukašenka proti prebivalcem Belorusije, evroposlanci pa so prav tako med drugim obsodili dolgoletne zaporne kazni, na katere sta bila denimo obsojena novinar Andrzej Poczbut in Nobelov nagrajenec za mir Aleš Bjaljacki. Na sojenju v odsotnosti je bila zaporna kazen izrečena beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje