15 let zapora za belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko

Svet 06. Mar 202315:29 6 komentarjev
Svetlana Tihanovska
PROFIMEDIA

Sodišče je belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko obsodilo na 15 let zapora. Ta je bila leta 2020 ena od ključnih voditeljic protestov proti predsedniku Aleksandru Lukašenku in njegova protikandidatka na predsedniških volitvah, ki velja za svojevrstni "simbol upora".

Sodišče v Minsku je belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko v odsotnosti obsodilo na 15 let zapora. Spoznalo jo je za krivo veleizdaje in zarote z namenom prevzema oblasti.

Tihanovska je sodni proces že januarja označila za farso in se zavezala, da bo še naprej nadaljevala svoj politični boj. “Danes ne razmišljam o svoji obsodbi. Razmišljam o tisočih nedolžnih ljudeh in tistih, ki so obsojeni na zaporno kazen. Ne bom se ustavila, dokler ne bo vsak od njih izpuščen na prostost,” je zapisala na Twitterju.

Preberite še: V Belorusiji začeli sojenje Svetlani Tihanovski. “To je predstava, farsa”

Poleg nje je bil v odsotnosti obsojen tudi Pavel Latuško, nekdanji beloruski diplomat in minister za kulturo, ki ga je sodišče obsodilo na 18 let zapora.

Kdo je Tihanovska?

40-letna Tihanovska, ki trenutno živi v izgnanstvu v Litvi, je bila poleg zaprte Marije Kolesnikove in Veronike Cepkalo leta 2020 ena od ključnih voditeljic protestov proti predsedniku Aleksandru Lukašenku, kmalu pa se je znašla pod nemilostjo tamkajšnje oblasti. Po zatrtju protestov, ki so sledili spornim predsedniškim volitvam, so oblasti namreč pričele preganjati in zapirati vse več predstavnikov opozicije, kritičnih novinarjev in aktivistov.

Nedavno se je v Minsku začelo sojenje borcu za človekove pravice in Nobelovemu nagrajencu Alesu Bjaljackemu, ki mu grozi do 12 let zapora. V domovini je zaprt tudi mož Tihanovske Sergej Tihanovski, ki so ga med drugim obsodili na 18 let zapora zaradi organiziranja in spodbujanja nemirov.

Svetlana Tihanovska
Janis Laizans/REUTERS

Tihanovski je na volitvah leta 2020 sprva nameraval kandidirati za predsednika, ko je bil aretiran, pa se je namesto njega na volitve podala njegova soproga Svetlana. Po volitvah je bila prisiljena oditi v izgnanstvo, večina evropskih držav pa uradnih rezultatov volitev zaradi domnevnih nepravilnosti ni priznala.

Po uradnih rezultatih naj bi Lukašenko prejel več kot 80 odstotkov glasov, Tihanovska pa nekaj več kot 10, kljub temu da je bila podpora, ki so ji jo izmerili pred tem, mnogo višja.

Leta 2021 obiskala tudi Slovenijo

Voditeljica beloruske opozicije Tihanovska se je septembra 2021 udeležila tudi blejskega strateškega foruma v Sloveniji. Kot smo poročali, je za N1 dejala, da lahko na primeru Belorusije vidimo, kako težko je demokracijo pridobiti nazaj, če jo enkrat izgubimo. Dodala je, da je Lukašenko izgubil zadnje volitve, to pa je videl ves svet.

Preberite še: Tihanovska za N1: Varujte demokracijo, težko jo je dobiti nazaj

“Večina državljanov ga ne sprejema kot legitimnega predsednika,” je dejala, a kot je poudarila, ima zahvaljujoč nasilju in mučenju še vedno moč. “Njegova moč ne temelji na ljubezni naroda in je izgubljena, vsi ga vidijo kot poraženca,” je povedala. “Moramo se boriti za spremembe.”

Kasneje so tri opozicijske voditeljice med drugim prejele nagrado Karla Velikega, ki jo podeljujejo za posebne zasluge pri evropskem povezovanju. Tihanovska je sicer tudi prva beloruska javna osebnost, ki se je udeležila WEF po letu 1992.

Po podatkih posebne poročevalke ZN o stanju človekovih pravic v Belorusiji je bilo v državi arbitrarno pridržanih 35.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje