Ruske sile krepijo pritisk na fronti

Svet 22. Apr 202416:10 > 20:10 11 komentarjev
Doneck
Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko/REUTERS

Ruska vojska je v bližini Donecka dosegla nov uspeh. Z zasedbo vasi Novomihailivka je nekoliko premaknila fronto, s čimer se je še približala cilju obkolitve rudarskega mesta Vugledar. Razmere za zdaj niso katastrofalne, a naj bi že čez dober mesec na fronti nastopile težave.

Ruske sile so z zasedbo vasi Novomihailivka še nekoliko premaknile fronto v bližini Donecka, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Gre za nov uspeh ruske vojske, ki sledi napovedim vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe (GUR) Kirila Budanova o poslabšanju razmer na fronti.

Zasedba omenjene vasi v Donbasu je ruske sile nekoliko približala cilju obkolitve Vugledarja, rudarskega mesta, ki je pred vojno štelo nekaj več kot 14.000 prebivalcev, odtlej pa velja za oporišče ukrajinskih sil na vzhodu države.

Vugledar se nahaja 57 kilometrov jugozahodno od Donecka, ki je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov.

Novica obrambnega ministrstva v Moskvi o “osvoboditvi” Novomihailivke sledi današnji objavi intervjuja z vodjo GUR Budanovom, ki je v pogovoru za ukrajinski servis britanske mreže BBC napovedal krepitev ruskega pritiska na fronti.

Kot je pojasnil, razmere niso katastrofalne, a bodo po njegovih besedah “sredi maja, zgodaj junija” na fronti nastopile težave.

O uspehih na bojiščih v regiji Doneck so ruske sile poročale tudi med vikendom, ko naj bi zasedle območja zahodno od Bahmuta.

Ukrajinska vojska se zadnjih nekaj mesecev spričo manjših dobav orožja zahodnih zaveznic sooča s pomanjkanjem streliva. Ruske sile v takšnih razmerah vzdržujejo tudi napade na ukrajinsko infrastrukturo po celotnem ozemlju države.

V ruskem obstreljevanju je bil danes uničen televizijski stolp v Harkovu, so sporočile regionalne oblasti. Napad ni zahteval žrtev, saj so se zaposleni pravočasno umaknili na varno, je pa moten digitalni televizijski signal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zrušil se je zgornji del okoli 240 metrov visokega televizijskega stolpa iz elektronskih okvirjev in se prelomil na polovici. Poškodovan je bil sicer že v začetku ruske invazije na Ukrajino marca 2022.

Ukrajina ostaja brez konkretnih zavez glede dobave sistemov zračne obrambe

Ukrajina tudi po današnjem zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov držav članic EU v Luxembourgu ostaja brez konkretnih zavez glede dobav dodatnih sistemov zračne obrambe, ki so trenutno ključna potreba ukrajinske vojske. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je sicer poudaril, da se vsi zavedajo nujnosti pomoči.

“Države članice se v prestolnice vračajo z jasnim razumevanjem potreb ukrajinske vojske. Prepričan sem, da bodo sprejele odločitve o tem,” je Borrell povedal po skupnem zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov držav članic EU.

Poudaril je, da v Bruslju nimajo sistemov zračne obrambe, ampak so v prestolnicah posameznih članic, ki morajo tudi sprejeti odločitev. Izpostavil je še, da Ukrajina potrebuje tako sisteme kot tudi rakete zanje.

Ukrajina tako po več srečanjih zavezniških držav na visoki ravni ostaja brez konkretnih zavez glede dobav sistemov zračne obrambe. Pretekli teden je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razpravljal z voditelji držav članic EU in obrambnimi ministri zveze Nato, to temo pa so imeli na dnevnem redu tudi zunanji ministri skupine G7.

Po navedbah Zelenskega za obrambo potrebujejo sedem dodatnih sistemov patriot ali drugih podobnih sistemov zračne obrambe. “To je minimalno število. Lahko rešijo številna življenja in resnično spremenijo položaj,” je povedal na petkovem srečanju z ministri Nata.

Zračna obramba je ključna spričo vse hujših napadov ruske vojske na Ukrajino, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje